Numărul forțelor ruse din proximitatea Norvegiei a scăzut semnificativ după începutul războiului din Ucraina: „Rusia știe că NATO nu este o amenințare”
Forțele ruse staționate în zona arctică din proximitatea Norvegiei sunt într-un număr de „20% sau mai mic” comparativ cu efectivele prezente acolo înaintea invaziei lansate în Ucraina, a anunțat șeful apărării norvegiene, sâmbătă, potrivit Reuters.
Norvegia, țară membră NATO, are frontieră comună cu Rusia în zona arctică. Statul nordic se învecinează cu Peninsula Kola, care găzduiește cele mai multe dintre armele nucleare ruse și Flota Nordică a țării, cea care operează submarinele nucleare ruse.
Numărul forțelor ruse din proximitatea Norvegiei a scăzut semnificativ
Șeful statului major norvegian, Erik Kristoffersen, a susținut o conferință de presă după reuniunea pe care a avut-o cu omologii săi la Oslo. Cu această ocazie, generalul norvegian a spus că Vladimir Putin știe „foarte bine” că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia.
„La frontiera noastră, pe frontiera rusă, există poate 20% sau mai puține forțe (ruse) decât obișnuiau să fie înainte de 24 februarie 2022. Dacă el credea că amenințăm Rusia, nu și-ar fi putut muta trupele în Ucraina pentru a purta un război acolo”, a spus Erik Kristoffersen.
Acest tipar de comportament rusesc se aplică și în privința modului în care este tratată Finlanda după aderarea la NATO, a adăugat și amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO.
Finlanda și Rusia împărtășesc o frontieră de 1.300 de kilometri, iar numărul trupelor rusești din zona de frontieră a scăzut sub nivelurile de dinaintea războiului.
„Rusia știe că NATO nu este o amenințare deoarece nu intenționăm să îi atacăm. Altfel, ar fi răspuns complet diferit la aderarea Finlandei”, a spus Rob Bauer.