Numărul forțelor ruse din proximitatea Norvegiei a scăzut semnificativ după începutul războiului din Ucraina: „Rusia știe că NATO nu este o amenințare”

Numărul forțelor ruse din proximitatea Norvegiei a scăzut semnificativ după începutul războiului din Ucraina: „Rusia știe că NATO nu este o amenințare”
Președintele rus Vladimir Putin și șeful Statului major general din armata rusă, Valeri Gherasimov, fotografiați pe 21 decembrie 2022 la o reuniune extinsă a Ministerului rus al apărării. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Kireev

Forțele ruse staționate în zona arctică din proximitatea Norvegiei sunt într-un număr de „20% sau mai mic” comparativ cu efectivele prezente acolo înaintea invaziei lansate în Ucraina, a anunțat șeful apărării norvegiene, sâmbătă, potrivit Reuters.

Norvegia, țară membră NATO, are frontieră comună cu Rusia în zona arctică. Statul nordic se învecinează cu Peninsula Kola, care găzduiește cele mai multe dintre armele nucleare ruse și Flota Nordică a țării, cea care operează submarinele nucleare ruse.

Numărul forțelor ruse din proximitatea Norvegiei a scăzut semnificativ

Șeful statului major norvegian, Erik Kristoffersen, a susținut o conferință de presă după reuniunea pe care a avut-o cu omologii săi la Oslo. Cu această ocazie, generalul norvegian a spus că Vladimir Putin știe „foarte bine” că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia.

„La frontiera noastră, pe frontiera rusă, există poate 20% sau mai puține forțe (ruse) decât obișnuiau să fie înainte de 24 februarie 2022. Dacă el credea că amenințăm Rusia, nu și-ar fi putut muta trupele în Ucraina pentru a purta un război acolo”, a spus Erik Kristoffersen.

Acest tipar de comportament rusesc se aplică și în privința modului în care este tratată Finlanda după aderarea la NATO, a adăugat și amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO.

Finlanda și Rusia împărtășesc o frontieră de 1.300 de kilometri, iar numărul trupelor rusești din zona de frontieră a scăzut sub nivelurile de dinaintea războiului.

„Rusia știe că NATO nu este o amenințare deoarece nu intenționăm să îi atacăm. Altfel, ar fi răspuns complet diferit la aderarea Finlandei”, a spus Rob Bauer.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)