În contextul în care pandemia de coronavirus se extinde cu repeziciune, Suedia a adoptat, până acum, o abordare mai blândă față de situația actuală, fiind singura țară în care nu a fost instaurată starea de urgență și carantina, deși rata de deces este mai mare față de a vecinilor.
76 de persoane și-au pierdut viața în 24 de ore, iar numărul total a ajuns la 477, de la 401.
Majoritatea suedezilor sunt obișnuiți să trăiască singuri, nu obișnuiesc să stea aproape unii de alții în transportul public și nici să converseze cu străinii în locurile publice, astfel că regulile autorităților, precum distanțarea socială, înseamnă doar continuarea stilului lor de viață.
În marile orașe dinSuedialocuiesc singuri o mulțime de oameni (comparativ cuItaliașiSpaniaunde familiile se reunesc în număr mare), iar tinerii nu mai stau cu părinții de la 18-19 ani, față de ceilalți europeni, care pleacă de acasă în jurul vârstei de 26 de ani, lucru ce ar putea încetini ritmul de răspândire acoronavirusului, au gândit autoritățile suedeze.
Astfel, barurile și restaurantele, dar și școlile și universitățile au rămas în continuare deschise, iar autoritățile au mizat până acum pe responsabilitatea civică.
Mikael Damberg, Ministrul de Interne al Suediei, a afirmat că, după părerea sa, cel mai important lucru este ca oamenii să respecte recomandările de distanțare socială, astfel nu se vor îmbolnăvi și nu vor infecta nici pe alții.
„Dacă oamenii înțeleg și respectă recomandările, atunci vom avea aceleași rezultate ca alte state”, spunea premierul suedez.
Măsurile ce ar putea fi luate ar viza închiderea aeroporturilor, a stațiilor de tren și autobuze, închiderea magazinelor și a restaurantelor, rechizitionarea echipamentului medical, limitarea adunărilor publice, dar și închiderea unor domenii de activitate, fără a mai avea aprobarea parlamentului.
Acest lucru se întâmplă pe fondul îngrijorarii că abordarea sa relativ ușoară poate duce la o rată a decesului mai mare decât în alte țări nordice.
Anders Tegnell, șeful epidemiolog dinSuedia, a declarat săptămâna trecută că curba de infecție a Suediei „începe să devină oarecum mai abruptă”.
Sunt îngrijorări pentru populația mai în vârstă a țării, după ce o treime din municipalitățile suedeze au raportat cazuri confirmate sau suspectate decoronavirusîn casele de îngrijire medicală, unde personalul în dificultate a avertizat public despre lipsa echipamentului de protecție. Mai mult, o treime din casele de îngrijire medicală din Stockholm sunt afectate.
Și Stefan Hanson, un expert suedez în boli infecțioase, a declarat că „la Stockholm, situația devine critică”. Acesta a adăugat că există riscul ca spitalele să nu facă față, în contextual în care cazurile tot cresc.
Până în prezent, sunt 7.206 de cazuri confirmate cu noul coronavirus pe teritoriul suedez, dintre care 6524 de cazuri active (590 în stare critică).