Numărul de arme nucleare deținute de marile puteri este în creștere

Numărul de arme nucleare deținute de marile puteri este în creștere

În prezent, se estimează că există 12 512 focoase nucleare pe glob, iar cele mai multe dintre cele noi în stocurile militare ar fi ale Chinei.

Rusia și SUA dețin împreună aproape 90% din totalul armelor nucleare la nivel global

Numărul de arme nucleare operaționale din arsenalele marilor puteri militare este din nou în creștere, potrivit unui important thinktank, ai cărui analiști avertizează că lumea „se îndreaptă spre una dintre cele mai periculoase perioade din istoria omenirii”.

Într-un moment în care relațiile internaționale se deteriorează și se vorbește tot mai des despre escaladarea conflictelor nucleare, se estimează că există în prezent 12.512 focoase nucleare la nivel mondial, dintre care 9.576 se află în depozite militare pregătite pentru o potențială utilizare, cu 86 mai multe decât în urmă cu un an.

Această creștere a numărului armelor nucleare pune capăt perioadei de scădere treptată a numărului lor, care a urmat sfârșitului războiului rece. Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri) a sugerat că 60 dintre noile focoase nucleare sunt deținute de China.

Celelalte arme noi sunt atribuite Rusiei (12), Pakistanului (cinci), Coreei de Nord (cinci) și Indiei (patru).
Creșterea numărului de focoase apte de luptă vine în ciuda unei declarații din 2021 a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța – potrivit căreia „războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”.

Rusia și SUA dețin împreună aproape 90% din totalul armelor nucleare la nivel global. În plus față de armele nucleare utilizabile, cele două puteri dețin fiecare peste 1.000 de focoase nucleare retrase anterior din serviciul militar, pe care le dezmembrează treptat.

Din totalul de 12.512 focoase nucleare din lume, care le include pe cele retrase din uz și care așteaptă să fie dezmembrate, Sipri estimează că 3.844 sunt utilizabile cu rachete și avioane.

Aproximativ 2.000 dintre acestea – aproape toate aparținând Rusiei sau SUA – sunt menținute în stare de alertă operațională ridicată, ceea ce înseamnă că sunt montate pe rachete sau ținute în baze aeriene care găzduiesc bombardiere nucleare.

Cu toate acestea, Sipri notează că imaginea completă este greu de analizat, deoarece o serie de țări, inclusiv Rusia, SUA și Regatul Unit, și-au redus nivelul de transparență de când a început războiul în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:06 - Cafeaua, din ce în ce mai scumpă. Cât a ajuns să coste
19:05 - „Dragi românce, voi știți mai bine de atât!”. Reacția femeilor cu funcții în UE la declarațiile misogine ale lui Călin Georgescu: „Să se ducă-n…” (VIDEO)
19:03 - Panică la o bancă din Călărași. Un bărbat înarmat cu pistol a intrat în clădire și a amenințat angajații
19:03 - Bogdan Balanișcu (PSD): Cred că avem cei mai slabi candidați la prezidențiale, de la Revoluție încoace. Personal, nu știu dacă voi vota cu vreunul dintre ei (VIDEO)
18:42 - Castelul Peleș va putea fi vizitat doar parțial, din cauza unei avarii la conducta de apă. Problema durează de peste un an
18:30 - Doi soți au fost găsiți morți într-un apartament în București. Fiica lor a dat alarma
18:28 - Elena Lasconi, mesaj pentru românii care locuiesc în străinătate: Știu că votul vostru este un vot antisistem. Și e normal să votați împotriva celor care v-au alungat din țară. Însă, singurul candidat antisistem sunt eu (VIDEO)
18:21 - Paleologu: Acum e vorba de salvarea democrației. Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, stagnare și să ne întoarcem cu 35 de ani înapoi / Fantasmele legate de neomarxismul USR-iștilor sunt prostii (VIDEO)
17:58 - Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea. „Ești îngerul meu păzitor”
17:54 - Soția lui Helmut Duckadam, mărturisiri dureroase după moartea „Eroului de la Sevilla”: „S-a internat pentru o durere de spate. Miercuri spre joi l-au luat niște dureri îngrozitoare”