„Nu voi tăcea” despre suferința din Gaza, spune Kamala Harris, după întâlnirea cu Netanyahu

„Nu voi tăcea” despre suferința din Gaza, spune Kamala Harris, după întâlnirea cu Netanyahu
Kamala Harris, vicepreședinta SUA, a vorbit la Conferinţa de Securitate de la Munchen despre „sancţiuni economice severe şi rapide” în cazul în care Rusia va ataca Ucraina. Foto: Hepta - Zuma Press / Michael Brochstein

Kamala Harris, presupusa candidată democrată la președinție, l-a presat pe Benjamin Netanyahu cu privire la situația umanitară „îngrozitoare” din Gaza în discuții pe care ea le-a descris drept sincere, adăugând „nu voi tăcea”, potrivit The Guardian.

Kamala Harris a cerut înființarea unui stat palestinian

În comentariile sale care au fost urmărite cu atenție pentru a găsi eventuale semne de schimbare a abordării politice a lui Joe Biden, vicepreședintele SUA a declarat după întâlnirea cu Netanyahu: „Ceea ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele nouă luni este îngrozitor. Imaginile cu copii morți și oameni disperați înfometați care fug dint-o parte în alta pentru a fi în siguranță, uneori strămutați pentru a doua, a treia sau a patra oară.”

Ea a cerut înființarea unui stat palestinian și ca Netanyahu și Hamas să convină asupra unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor pentru a pune capăt unui război despre care spune că a dus la moartea mult prea multor civili nevinovați. „Așa cum tocmai i-am spus premierului Netanyahu, este timpul să încheiem acest acord”, a spus ea.

Cu câteva ore mai devreme, prim-ministrul Israelului s-a bucurat de o întâlnire mai cordială din partea lui Biden în Biroul Oval, spunând: „De la un mândru sionist evreu la un mândru sionist irlandez-american, vreau să vă mulțumesc pentru 50 de ani de serviciu public și 50 de ani de sprijin pentru statul Israel”.

Potrivit unui raport de la Casa Albă, cei doi lideri au discutat despre încetarea focului și negocierile privind ostaticii.
Remarcile făcute de Kamala Harris joi, care au avut un ton serios, au reflectat ceea ce ar putea marca o abordare diferită de cea a lui Biden față de modul în care se comportă cu Netanyahu.

Unii au remarcat importanța faptului că Harris este cel care a făcut remarci publice după ce atât ea, cât și Biden s-au întâlnit separat cu prim-ministrul.

Susținătorii lui Harris spun că este mai probabil ca ea să se implice în critici publice la adresa lui Netanyahu decât Biden și să-și concentreze atenția asupra bilanțului civil în rândul palestinienilor din războiul din Gaza – chiar dacă ar putea menține ajutorul militar al SUA și alt fel de sprijin pentru Israel, un pilon al politicii externe a lui Biden.

Netanyahu a promis „victorie totală” în războiul din Gaza într-un discurs la o sesiune comună a Congresului de miercuri, spunând că au fost eforturi „intense” pentru a aduce ostaticii acasă, dar dând puține detalii despre cum se va realiza acest lucru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`