China așteaptă explicațiile oficiale ale Japoniei cu privire la planurile de a trimite cea mai mare navă a sa într-un periplu de trei luni în sudul Mării Chinei. Beijingul consideră acea zonă ca fiind apele sale teritoriale în ciuda revendicărilor pe care le au și alte țări, relatează RT.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez la afacerilor externe, Hua Chunying, a anunțat marți că Beijingul nu știe sigur dacă nava militară Izumo e în trecere pentru a vizita alte țări asiatice sau are alte scopuri.
“Încă nu avem știință de explicația oficială a Japoniei,”a declarat Hua, citat de Reuters.
“Dacă e o trecere normală prin Marea Chinei, în drum spre alte țări, atunci nu avem nicio obiecție și sperăm că un astfel de schimb normal între țări poate avea un rol de promovare a păcii și stabilității regionale”a mai adăugat Hua.
“Dar dacă trecerea prin Marea Chinei are alte intenții, atunci e o chestiune diferită.”
Legile chineze revendică aproape toate resursele Mării Chinei de Sud, în ciuda revendicărilor venite din partea Vietnamului, Taiwanului Philipinez, Malayesiei și Bruneiului.
Japonia nu are pretenții în această zonă, dar are diferende cu Beijingul privitor la Marea Chinei de Est.
Comentariile oficialului chinez vin doar la o zi după ce agenția Reuters a aflat din trei surse că Japonia urmează ca, în luna mai, să trimită într-o croazieră nava Izumo, ceea ce ar însemna cea mai mare expunere de forțe navale de la Cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Nava urmează să facă opriri în Singapore, Indonezia, Philipine și Sri Lanka înainte de a ajunge la Malabar pentru a participa la exercițiile cu forțele navale indiene și americane din Oceanul Indian, în iulie.
"Izumo", care măsoară 249 m lungime, poate căra la bord nouă elicoptere, iar principala sa menire vizează torpilarea submarinelor.
Japonian nu a catalogat nava ca fiind un Distrugător, deoarece legilația țării interzice achiziționarea de arme ofensive. Oricum, nava poate oferi servicii de protecție sporită țării sale.