„Nu putem lăsa animalele să moară”: Seceta îi face pe fermierii sicilieni să se confrunte cu un viitor incert

„Nu putem lăsa animalele să moară”: Seceta îi face pe fermierii sicilieni să se confrunte cu un viitor incert

Deșertul invadează Sicilia, cea mai mare și cea mai populată insulă din Marea Mediterană, unde a fost înregistrată o temperatură europeană ridicată de 48,8 C în 2021. Precipitațiile au scăzut cu peste 40% din 2003. În ultimele șase luni ale anului 2023, au căzut doar 150 mm de apă de ploaie, arată The Guardian.

O treime din teritoriul Siciliei va deveni deșert

„Situația este dramatică, nu mai există apă de băut pentru animale”, spun fermierii. „Singura resursă de apă pe care o avem este acest iaz artificial, dar acum nu mai este decât noroi.

Cerem autorităților să trimită armata să ne ajute să ducem apă la ferme. Nu putem lăsa animalele să moară. Un fermier nu suportă să-și vadă animalele murind de sete.”

În mai, guvernul de la Roma a declarat stare de urgență din cauza secetei siciliene, alocând asistență de 20 de milioane de euro – cu mult sub cele 130 de milioane de euro solicitate de guvernul regional.

Christian Mulder, profesor de ecologie și urgență climatică la Universitatea din Catania de pe insulă, a povestit despre o imagine dură a viitorului Siciliei, criticând ceea ce el a spus că sunt eșecuri grave din partea autorităților regionale și naționale.

„Până în 2030, o treime din teritoriul Siciliei va deveni un deșert, comparabil cu ținuturile Tunisiei și Libiei”, a spus Mulder. „Întreaga fâșie care se confruntă cu Canalul Sicilian [apele care separă Sicilia de Africa] este sortită deșertificării.

Vechii arabi care au locuit cândva insula au conceput cu succes modalități de a gestiona apa. Cu toate acestea, aceste apeducte vechi nu au fost întreținute sau modernizate. Sicilia se confruntă acum cu consecințele concrete ale deceniilor de gestionare greșită a resurselor de apă.”

Rețeaua de irigații a Siciliei a fost neglijată

În mod tradițional, apa potabilă din insulă este obținută din acvifere, straturi de roci subterane saturate cu apă, în timp ce apa pentru agricultură este stocată în rezervoare mari construite după cel de-al doilea război mondial. Ambele sisteme se bazează pe precipitații de iarnă care sunt din ce în ce mai rare.

Timp de trei decenii, întreținerea rețelei de irigații a fost neglijată, diminuând capacitatea rezervoarelor insulei.
„Odată am avut iazuri artificiale, astfel încât animalele să poată bea în timpul pășunatului”, a spus unul dintre fermieri. „Dar din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, toate iazurile artificiale mici s-au uscat.”

În octombrie 2023, temperaturile medii din insulă au variat între 28 și 30 de grade Celsius, cu vârfuri atingând 34-35 de grade Celsius, cel mai fierbinte octombrie din Sicilia din ultimii 100 de ani.

Dar adevărata problemă vine vara, când temperaturile se apropie de 48C și valuri de incendii pulverizează puțina vegetație rămasă. Anul trecut, conform unei estimări făcute de agenția regională de protecție civilă, incendiile au provocat daune în valoare de peste 60 de milioane de euro. Peste 693 de hectare (1.712 acri) de pădure de pe insulă au fost distruse.

„Se înrăutățește în fiecare zi”, a spus Liborio Mangiapane, un fermier din Agrigento. „Este o tragedie.”
Sicilia, Malta și Spania sunt printre regiunile mediteraneene cele mai afectate de condițiile severe de secetă. Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU a prognozat că valurile de căldură și seceta vor afecta din ce în ce mai mult aceste zone în următoarele câteva decenii.

Producția agricolă la nivel național a scăzut cu 1,8% în 2023 din cauza impactului urgenței climatice, potrivit agenției naționale de statistică. Agenția a raportat scăderi ale producției de vin cu 17,4% și ale producției de fructe de 11,2%.

Coldiretti, cea mai mare asociație de fermieri din Italia, se străduiește să sprijine fermierii, și cumpără apă pentru a umple lacurile artificiale. Dar doar acest efort este insuficient.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”