„Nu e președintele nostru”, spun indigenii din Noua Caledonie, după vizita lui Macron. Vor să aibă dreptul de a-și alege propriul viitor

„Nu e președintele nostru”, spun indigenii din Noua Caledonie, după vizita lui Macron. Vor să aibă dreptul de a-și alege propriul viitor
Sursa Foto: Hepta.ro

Reforma electorală din Franța a fost scânteia care a aprins protestele, dar protestatarii indigeni spun că luptă pentru a corecta creșterea inegalității: „Nu știu de ce soarta noastră este discutată de oameni care nici măcar nu locuiesc aici.”

Vocea localnicilor „nu este ascultată”, spun demonstranții

Un protestatar, în vârstă de 52 de ani, a vorbit de la un baraj rutier chiar la nord de capitala Noii Caledonie, cu câteva ore înainte ca președintele Franței să sosească pe teritoriul Pacificului, care a fost paralizat de proteste violente.

Manifestațiile au început pe 13 mai, declanșate de reformele de vot propuse de parlamentul francez. Jafurile, incendiile și ciocnirile dintre polițiști și demonstranți au dus la moartea a șase oameni, sute de răniți și pagube majore. Tulburările au loc pe fondul preocupărilor care stau la baza inegalității și a eforturilor de lungă durată din Noua Caledonie pentru a-și asigura independența.

Vizita grăbită a lui Macron a fost, chiar și în descrierea propriilor consilieri, ceva de genul: „dublează miza sau renunță… un pariu”. Dar, chiar dacă a recunoscut că inegalitățile s-au mărit, a spus și că: „Revenirea ordinii republicane este prioritatea”.

El a părăsit Noua Caledonie după 18 ore pe teren, promițând că reformele care vor acorda drept de vot zeci de mii de rezidenți neindigeni nu vor fi impuse cu forța, dar situația va fi revizuită din nou într-o lună.

În ceea ce privește blocajele, protestatarii spun că întârzierea reformelor nu este suficientă și că acestea ar trebui retrase. „Declarațiile președintelui Macron sunt dezamăgitoare”, a spus vineri un kanak în vârstă de 51 de ani, dintr-un blocaj rutier.

„Suntem exact în același punct. El continuă să lase situația să se deterioreze fără a face niciun gest pentru a calma lucrurile.” „Soluția nu va veni de la stat, ci de la caledonieni”, a declarat activistul Jean-Pierre Xowie, membru al FLNKS pro-independență, pentru televiziunea franceză din Noua Caledonie înaintea vizitei prezidențiale.

În prezent peste 3.000 de militari sunt mobilizați în Noua Caledonie

Macron a spus că forțele de securitate vor rămâne atât timp cât va fi necesar. Dar purtătorul de cuvânt al FLNKS, Jimmy Naouna, a insistat că prezența forțelor de securitate franceze – peste 3.000 sunt acum la fața locului, mai ales în Noumea și în jurul său – agravează situația.

„Nu poți continua să trimiți trupe doar pentru a înăbuși protestele, pentru că asta va duce doar la mai multe proteste”, a spus el pentru Pacific Beat de la ABC.

Sursă foto: X

„Prin desfășurarea armatei, ce facem aici? Aceasta nu este o țară distrusă de război. Nu suntem teroriști, așa cum se spune”, a spus Joseph, un activist postat la un punct de control din Dumbéa, la nord de Nouméa.

Naouna a spus că actuala situație din Noua Caledonie este o „situație politică, așa că trebuie să existe o soluție politică”.
Dar pe baricadele care s-au ridicat în jurul teritoriului, blocând drumuri și infrastructură majore, activiștii arată clar că există și aspecte economice și sociale ale acestor proteste; furia față de stat în rândul localnicilor nu se limitează la problema reformei votului.

Tinerii spun că „sunt gata să moară”

Lélé, un activist în vârstă de 41 de ani, neafiliat unui partid politic, este extrem de activ pe rețelele de socializare, arătând lumii ce se întâmplă în Noua Caledonie.

„Canacii nu sunt recunoscuți pentru adevărata lor valoare, ei doresc o redistribuire echitabilă a bogăției. Ceea ce îi cerem lui Macron este să recunoască legitimitatea Kanakului”, a spus Lélé.

În timp ce mulți indigeni nu sunt de acord cu violența recentă, la fel de mulți înțeleg furia tinerilor dezamăgiți.
„Auzim tineri spunând că sunt gata să moară la punctele de control…

Asta arată cât de profund sunt afectați în demnitatea lor”, a spus Djamil, care este căsătorit cu o femeie indigenă și simpatizează cu mișcarea de independență.

„Macron este blocat în opiniile lui. El nu prea înțelege ce se întâmplă…”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)