Nu amânați reformele pentru a vă pregăti de următoarea pandemie, spune șeful OMS / Statele ar urma să plătească taxe mai mari către organizație

Nu amânați reformele pentru a vă pregăti de următoarea pandemie, spune șeful OMS / Statele ar urma să plătească taxe mai mari către organizație
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Hepta.ro / Bestimage / Bony / Pool / Bestimage

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a îndemnat luni statele să efectueze reformele necesare în pregătirile pentru următoarea eventuală pandemie și să își onoreze angajamentul de a spori finanțarea agenției sanitare, relatează Reuters.

Șeful OMS: Nu amânați reformele pentru a vă pregăti de următoarea pandemie

Vorbind la adunarea anuală a OMS la câteva săptămâni după anularea statutului de urgență sanitară globală în cazul pandemiei de COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a arătat de părere că a venit timpul să fie demarate negocierile pentru prevenirea unei noi pandemii.

Directorul general al OMS susține că va veni momentul când „ne va bate la ușă” următoarea pandemie.

„Dacă nu facem schimbările care trebuie făcute, atunci cine le va face? Și dacă nu le vom face acum, atunci când”, spune Tedros Ghebreyesus.

A 10-a ediție a adunării sanitare mondiale de la Geneva coincide cu a 75-a aniversare a OMS și va aborda provocările sanitare globale, inclusiv viitoarele pandemii.

Cele 194 de state membre ale OMS negociază în prezent reforme la regulile obligatorii care stabilesc obligațiile în scenariul unei amenințări internaționale de sănătate, dar elaborează și un draft de tratat mai larg împotriva pandemiei, care ar urma să fie ratificat anul viitor.

„Un angajament din partea acestei generații (pentru un acord privind pandemiile) este important, deoarece această generație a văzut cât de îngrozitor ar putea fi un mic virus”, a adăugat Tedros.

Țările urmează să analizeze și bugetul OMS pentru 2024-2025, care cuprinde majorări ale taxelor anuale pe care le achită statele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`