„Nu a mai rămas nimic în viață acolo”: Suburbiile din Beirut bombardate de Israel zac sub un morman de moloz, distruse în totalitate

„Nu a mai rămas nimic în viață acolo”: Suburbiile din Beirut bombardate de Israel zac sub un morman de moloz, distruse în totalitate
Sursa foto: Hepta / @Sputnik / Mikhail Alaeddin

Un atac aerian israelian la marginea zonei Dahieh a distrus complet o clădire și a deteriorat clădirile adiacente, inclusiv o clinică mare de ginecologie. Dronele au devenit atât de comune deasupra Dahieh în zilele precedente, încât oamenii abia le-au mai observat. O suburbie majoritar șiită din sudul Beirutului, Dahieh a fost din nou sub atenția Israelului; cu peste jumătate de milion de locuitori din nou sub amenințarea cu moartea.

Dahieh era o zonă rezidențială densă

Hezbollah a refuzat cererile BBC pentru permisiunea de a intra în suburbie pentru a vedea daunele în urma bombardamentelor Israelului, dar o analiză BBC a înregistrărilor video, avertismentelor de evacuare israeliene și imaginilor recente din satelit arată cel puțin 65 de lovituri aeriene care au distrus grav sau complet clădirile.

Unele dintre aceste lovituri au folosit zeci de bombe individuale, iar multe au nivelat nu numai clădirea țintă aparentă, dar au distrus sau deteriorat grav și câteva clădiri adiacente.

Aceasta a fost soarta apartamentului lui Mehdi și Zahraa. Zahraa a plâns când a văzut filmări ale clădirii lor distruse. „Uită-te la noi”, a rugat ea. „Casa noastră a dispărut. Nu avem igienă, nu ne putem spăla. Nu avem nimic. Am simțit că și inima mea o să explodeze”.

Dahieh este adesea descris ca o fortăreață Hezbollah. Termenul nu reflectă realitatea suburbiei – o zonă rezidențială densă în care își desfășoară activitatea și alte partide politice și în care nu toată lumea susține Hezbollah – dar grupul este cu siguranță cea mai puternică forță de acolo.

IDF a vizat  Dahieh pentru a-i asasina pe liderii Hezbollah și afirmă că grupul își folosește buncărele pentru a depozita arme în rândul populației civile. Acesta spune că țintește Hezbollah pentru a returna în siguranță 60.000 dintre propriii cetățeni în nordul Israelului, care a fost supus bombardamentelor din Liban în ultimul an.

Danieh a mai fost distrus și în războiul din 2006

Spre deosebire de alte părți ale Beirutului, Dahieh nu are propriul nume, ca atare – cuvântul înseamnă pur și simplu „suburbie”. Este una dintre cele mai dens populate zone rezidențiale din tot Libanul – un loc cu străzi înguste și alei, unde clădirile par să se bată pentru spațiul disponibil. A fost puternic bombardat în războiul anterior, în 2006, și încă poartă cicatrici în urma acestuia.

„Dahieh a fost inițial un loc foarte frumos, dar toate războaiele l-au distrus”, a spus Rasha al-Ameer, o romanciere și editoare care s-a născut și a crescut în suburbie și încă locuiește acolo. Fratele ei, un critic proeminent al Hezbollah, a fost asasinat în Liban în 2021.

„Este încă un loc cu multă diversitate. Avem o instituție culturală acolo și multă activitate politică”, a spus ea. „Ar fi un lucru groaznic dacă Dahieh ar fi distrus. Deși bombardamentul a distrus deja mult.”

Pe lângă case, atacurile aeriene israeliene au distrus magazine, afaceri, restaurante și clinici. „Distrugere peste distrugere”, a spus Mohaned Khalaf, un muncitor de brutărie musulman sunit în vârstă de 45 de ani, pe strada sa din Burj El Brajneh, partea cea mai puternic vizată a suburbiei.

Khalaf, refugiat odată din Siria, s-a întors periodic în Dahieh pentru a verifica apartamentul pe care îl împarte cu cei doi frați ai săi și cu mama lor, pentru a vedea dacă i-a mai rămas mobila. „Clădirile din jurul nostru au fost distruse”, a spus el. „Nu mai există viață acolo, nicio persoană nu mai există.”

Oficialii libanezi estimează că peste 2.400 de persoane au fost ucise în țară în ultimul an și peste 1,2 milioane au fost strămutate. Israelul spune că 59 de persoane au fost ucise în nordul Israelului și în Înălțimile Golan ocupate în aceeași perioadă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`