Noul val COVID mătură Europa. Cum au reacționat statele la creșterea alarmantă a numărului de infectări. Restricțiile impuse (VIDEO)

Noul val COVID mătură Europa. Cum au reacționat statele la creșterea alarmantă a numărului de infectări. Restricțiile impuse (VIDEO)
Foto Inquam Photos / George Călin

Numeroase state europene se confruntă în ultima vreme cu o creștere alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus. Multe analizează impunerea de noi restricții, altele au trecut deja la fapte. Autoritățile speră astfel să limiteze pe cât posibil trnsmiterea virusului, dar și să stimuleze campaniile de vaccinare.

Restricții în țările europene, pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID

Cele mai multe state au impus certificatul verde COVID drept condiție pentru a participa la diverse activități sau pentru a intra în diverse spații publice. Mergând chiar mai departe de atât, Austria a impus un lockdown la nivel național care vizează doar persoanele nevaccinate. Modelul e preluat ușor, ușor și de alte țări. Euronews a prezentat evoluția crizei COVID, dar și măsurile restrictive luate în mai multe țări.

Italia

În Italia, noile măsuri permit oprirea trenurilor dacă un pasager are simptome de COVID-19. De asemenea șoferii de taxi trebuie să aibă certificat verde COVID și nu pot transporta decât doi pasageri pe bancheta din spate.

Reguli au fost introduse și privind intrarea în țară. Sistemul în cinci niveluri interzice practic intrarea în Italia pentru orice alte motive cu excepția celor legate de muncă și problemele familiale, în funcție de țara de origine. Totuși, majoritatea țărilor europene se află încă în nivelul de mijloc. Regulile vor fi revizuite pe 15 decembrie.

Austria

Austria este prima țară europeană care a introdus un lockdown la nivel național care vizează strict persoanele nevaccinate.

Astfel, nevaccinații care au vârste de peste 12 ani nu mai pot ieși din case decât pentru a merge la cumpărături esențiale, la cursuri, serviciu ori pentru scurte plimbări.

Cei care încalcă regulile riscă amenzi de până la 1.450 de euro.

Cancelarul Alexander Schallenberg a motivat introducerea acestui lockdown prin faptul că „nu putem continua așa la infinit”. Măsura este menită și să încurajeze populația să se vaccineze, în condițiile în care doar 64% dintre austrieci s-au vaccinat, rată pe care Schallenberg a catalogat-o drept „rușinoasă”.

Germania

Și Germania, țară cu 75% rată de acoperire vaccinală, se confruntă cu o creștere a numărului de infectări după vacanța tradițională de toamnă din această țară.

Sâmbătă, cancelarul Angela Merkel a făcut un nou apel la populație să se vaccineze: „Dacă suntem uniți, dacă ne gândim la protejarea noastră și a altora, putem salva țara noastră în această iarnă”.

Merkel a mai avertizat că „ne așteaptă câteva săptămâni foarte dificile”

Brandenburg, stat care include capitala Berlin, e cel mai nou land federal care a interzis nevaccinaților să intre în restaurante, muzee și alte locuri publice, chiar dacă au un test COVID negativ. Între timp, întreaga țară se pregătește pentru o revenire la munca de la distanță.

Olanda

Și Olanda a înregistrat cifre record de infecții. Spitalele din provincia Limburg, cea mai afectată de noul val, au avertizat Ministerul Sănătății că se „îndreaptă direct către un blocaj al sistemului sanitar”.

În acest context, guvernul a introdus un lockdown parțial care va rămâne în vigoare cel puțin trei săptămâni.

Barurile și restaurantele se închid la ora 20.00.

Anunțul a fost urmat de proteste în Leeuwarden, Haga și alte orașe.

În Olanda, 84% din populația adultă are schema de vaccinare completă.

Belgia

În Belgia, săptămâna trecută au fost înregistrate 10.000 de cazuri COVID pe zi. Numărul de pacienți la Terapie Intensivă a trecut de 500, punând presiune suplimentară pe sistemul medical.

În acest context, guvernul și-a devansat ședința privind impunerea unor noi restricții. Aceasta va avea loc joi, în loc de vineri.

Autoritățile au anunțat deja că suspendă licențele de practică ale medicilor care nu se vor vaccina anticoronvirus până în luna aprilie.

Grecia

Grecia a intrat deja în al cincilea val pandemic, media infectărilor fiind de 6.710 pe zi. În orașe precum Salonic și Volos, secțiile de ATI au rămas fără locuri libere.

În acest context, guvernul a impus restricții dure persoanelor nevaccinate și le-a cerut medicilor din clinicile private să-i ajute pe colegii lor care lucrează la stat.

Circa două treimi din populația Greciei are schema de vaccinare completă, dar sunt zone unde rata de vaccinare e sub 50%.

Letonia

Și în Letonia persoanele nevaccinate sunt vizate de restricții. Activitățile pe care acestea le pot face în afara locuințelor sunt extrem de limitate, pe listă afându-se, de exemplu, mersul la cumpărăturile esențiale.

Majoritatea magazinelor au fost închise, activitățile în spații interioare au fost interzise, iar pe timpul nopții a fost impusă carantina. Măsurile au fost adaptate apoi, așa încât cei vaccinați au dreptul să acceseze toate serviciile.

Danemarca

În Danemarca e nevoie de certificat verde COVID pentru intrarea în cluburile de noapte, cafenele sau restaurantele fără terasă. Cei de peste 15 ani trebuie să prezinte documentul și la evenimentele în aer liber la care numărul de participanți e mai mare de 2.000.

În această țară, certificatul verde COVID arată că deținătorul e vaccinat cu schema completă sau a primit prima doză în urmă cu cel puțin două săptămâni, a trecut prin boală sau are un test COVID negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

Bulgaria

Bulgaria a ajuns pe primul loc în lume în ceea ce privește decesele COVID în funcție de populație, cu 283,68 de morți la milionul de locuitori. De altfel, România și Bulgaria au fost statele UE cele mai afectate de valul 4 COVID. Deloc o concindență, sunt și țările cu cele mai mici rate de vaccinare.

Intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe au fost suspendate aici.

În ciuda acestei situații, părinții au protestat împotriva măsurii de testare a elevilor o dată pe săptămână. Și protestele împotriva certificatului verde au continuat.

În plus, Bulgaria se confruntă și ea cu o criză politică. Weekendul trecut a avut loc al treilea rând de alegeri parlamentare anticipate.

Rata de vaccinare aici e de doar 23%.

Ucraina

După ce Ucraina a înregistrat marți un record de 838 decese, președintele Volodimir Zelenski le-a promis 1.000 de grivne (aproximativ 35 de euro) celor care se vaccinează cu ambele doze. De precizat că, la începutul acestui an, salariul mediu nominal era 13.000 de grivne și salariul minim de 6.000.

Procentul exact al celor vaccinați aici nu este cunoscut, datele variind între 20 și 28%.

Pentru Ucraina, valul 4 pandemic a fost și cel mai puternic de până acum, autoritățile fiind nevoite să introducă restricții dure în mai multe orașe, inclusiv în capitala Kiev.

Săptămâna trecută, acestea au impus vaccinarea obligatorie a medicilor și angajaților municipali.

Ungaria, Polonia, Franța și Spania iau în calcul impunerea de noi măsuri menite să limiteze transmiterea coronavirusului. Numărul de infectări a crescut alarmant și în alte state precum Elveția, Croația, Serbia, Macedonia de Nord și România, mai notează Euronews.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`