Noul șef FIFA și preşedintele Azerbaidjanului, implicați în scandalul Panama Papers (VIDEO)
Scandalul Panama a ajuns şi la UEFA. Poliţia elvețiană a descins la sediul Uniunii, potrivit presei internaţionale. Între timp, noi detalii ies la iveală despre felul în care liderii mondiali şi-au ascuns averile în conturi din paradisuri fiscale. Printre numele de pe listă se află şi cel al noului preşedinte al FIFA, Gianni Infantino, dar şi al preşedintelui Azerbaidjanului, care s-a folosit de cele două fiice ale sale pentru a administra o firmă înfiinţată în Insulele Virgine Britanice, informează B1 TV.
Poliţiştii elveţieni au făcut verificări la sediul UEFA, în condiţiile în care, potrivit The Guardian, Uniunea ar fi încheiat contracte cu firme offshore în perioada în care Gianni Infantino era director al departamentului Legal din cadrul Forului European. Aceste contracte, între care s-ar afla şi cel pentru cedarea drepturilor de transmisie ale competițiilor europene pe continentul sudamerican, ar fi fost încheiate între 2003 şi 2006 şi ar purta semnăturile lui Infantino.
În replică, UEFA a negat orice fel de implicare a oficialilor săi în scandalul Panama Papers.
Nu mai este însă un secret că liderii mondiali, politicenii si vedetele implicate în scandalul Panama Papers au recurs la tot felul de trucuri pentru a-si ascunde averile ilicite. Cel mai recent caz descoperit este cel al fiicelor președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.
Noul șef FIFA și preşedintele Azerbaidjanului, implicați în scandalul Panama Papers
#DIRECT_ONE_xnfqoz#
Leyla și Arzu Aliyeva dețin în secret o companie offshore în Insulele Virgine Britanice. Această firmă Child & Child a fost creată anul trecut pentru a coordona uriașa avere pe care o au în Marea Britanie. De altfel, de la sosirea la putere a tatălui lor, în 2003, cele două tinere au acumulat o vastă avere personală, de peste 50 de milioane de lire sterline, și care include apartamente de lux în Dubai, Paris și Marea Britanie, dar și acțiuni la companii de telecomunicații și miniere.
Dezvăluirile au apărut la doar câteva ore după ce și mama fetelor, soția președintelui azer, a fost acuzată că a fost un paravan pentru ca liderul de la Baku să își ascundă banii obținuți din afaceri ilicite.
Conform informațiilor oferite de Consorțiul Internațional pentru Investigații Jurnalistice, 143 de politicieni din întreaga lume sunt implicați în afaceri ilegale în Documentele panameze. Dintre aceștia, 12 sunt lideri de state și sunt implicați alături de familiile lor și de alți apropiați în evaziuni fiscale, spălare de bani sau ștergerea unor datorii.
Toată investigația a durat luni de zile și a pornit după ce un ziarist german de la cotidianul Sueddeutsche Zeitung a primit un mesaj anonim la începutul lui 2015. Apoi, documentele au început să curgă pe adresa jurnalistului.
De aici, ziarul german a contactat Consorțiul Internațional pentru Investigații Jurnalistice, iar peste 100 de publicaţii din lumea întreagă au fost implicate în final în anchetă.