Noul premier al Republicii Moldova, despre declarațiile lui Zelenski privind planul Rusiei de a deschide un nou front în regiunea transnistreană: “Există mai multe scenarii”
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a precizat marți, în legătură cu presupusul plan al Rusiei de a preluat controlul asupra Aeroportului Chișinău, că există în continuare mai multe scenarii de destabilizare.
Ce spune premierul Republicii Moldova despre planurile Moscovei
„Am menționat că au existat și există în continuare mai multe scenarii de destabilizare. Ele comportă mai multe elemente, inclusiv cele menționate de Zelenski, dar am mai menționat că instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile statului au făcut față, avem o experiență destul de solidă”, a declarat Dorin Recean.
Totodată, prim-ministrul susține că obiectivul Republicii Moldova este pacea și stabilitatea, respectiv, țara noastră optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.
„Ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea, inclusiv în raport cu zona din stânga Nistrului. Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și trebuie să ne aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune. Există multiple scenarii, a fost menționat doar unul din scenarii și ele persistau nu doar acum. Aceste scenarii perpetuează din momentul în care Rusia a declanșat războiul”, a conchis premierul.
Volodimir Zelenski a precizat că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei se bazează pe preluarea controlului asupra aeroportului din Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.
Noi amenințări din Rusia după ce Maia Sandu a vorbit despre planul Moscovei de destabilizare a țării sale
Amintim că, recent, președinta Maia Sandu a vorbit public despre un plan al Rusiei de a îndepărta conducerea democratică de la Chișinău inclusiv prin mijloace violente.
„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.
Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ala așa-zisei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, afirmase Maia Sandu.
Luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reluat amenințările la adresa Republicii Moldova, după ce noul guvern de la Chișinău a cerut „demilitarizarea Transnistriei” și evacuarea trupelor rusești din regiune.
„Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă”, a spus Peskov.