Discuțiile privind cea de-a șasea rundă propusă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei sunt în desfășurare, deoarece Ungaria a amenințat că nu va vota pentru pachet „până când nu va fi o soluție pentru securitatea energetică a Ungariei”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al UE, Daniel Ferrie.
Ungaria „nu va vota pentru un alt pachet de sancțiuni de la Bruxelles până când nu va exista o soluție pentru securitatea energetică a Ungariei”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, citându-l pe premierul Péter Szijjártó, și adăugând: „noi, ungurii, suntem interesați de pace cât mai curând posibil. ”
Tot duminică, viceprim-ministrul bulgar Assen Vassilev a declarat într-un interviu la Televiziunea Națională a Bulgariei (BNT) că Bulgaria nu va sprijini noul set de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei dacă țara sa nu primește o derogare de la interdicția propusă de cumpărare, scrie CNN.
Vassilev a spus că există un acord cu privire la majoritatea punctelor din proiectul de sancțiuni, cu excepția cazului în care este vorba de sancțiuni asupra petrolului rusesc. El a spus că mai multe țări, inclusiv Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, au încă probleme cu cele mai recente sancțiuni propuse asupra petrolului rusesc.
Ursula von der Leyen a anunțat, miercuri, propunerile Comisie Europene privind noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include un embargo treptat pe petrolul rusesc.
„Să fie clar: nu va fi ușor, pentru că unele state UE sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest pas”, a spus von der Leyen, în Parlamentul European.
Noul pachet de sancţiuni mai prevede excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift, interdicția rușilor de a-și mai cumpăra proprietăți imobiliare în UE și includerea propagandiştilor Kremlinului pe lista persoanelor interzise în Uniunea Europeană.