Noul guvern al Poloniei a lansat miercuri reforma presei de stat și i-a demis conducerea, iar parlamentarii de dreapta amenință că vor continua protestul pornit marți, când au ocupat clădirea televiziunii publice, relatează AFP preluată de France 24.
Reforma presei de stat a fost lansată la o săptămână după instalarea guvernului Donald Tusk, un moment care a marcat sfârșitul celor opt ani de guvernare a partidului Lege și Justiție (PiS).
Politicienii PiS susțin că restructurările din presă sunt „ilegale”, iar președintele Andrzej Duda a cerut noului guvern „să respecte ordinea juridică a Poloniei”.
În perioada guvernării PiS, presa de stat a fost acuzată frecvent că ar fi părtinitoare, transmite propagandă guvernamentală și lansează atacuri la adresa opoziției, susține AFP.
Ministerul polonez al culturii a anunțat că președinții și consiliile de administrație de la televiziunea, radioul și agenția de presă ale statului au fost înlăturați din funcții, în încercarea de a restabili „imparțialitatea” presei publice.
La puțin timp după anunț, transmisiunea obișnuită a televiziunii publice TVP a fost suspendată, iar pe ecran se putea vedea doar logoul.
A fost întreruptă transmisia și la TVP Info.
Parlamentarii PiS au boicotat votul de marți pe rezoluția privind restabilirea „imparțialității” presei publice și au organizat un protest în clădirile presei de stat.
Jaroslaw Kaczynski, cel mai puternic politician din PiS, a anunțat că protestul ar putea continua în ture. În clădirea televiziunii publice s-a aflat și fostul premier al țării, Mateusz Morawiecki, care reclamă „o intruziune forțată” a noii conduceri în televiziunea publică.