Noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 rămâne activ pe piele timp de nouă ore, au descoperit cercetătorii japonezi, care confirmă necesitatea spălării frecvente a mâinilor în lupta împotriva crizei sanitare. Din fericire,acest virus poate fi distrus ușor dacă respectăm anumite reguli.
Spre deosebire de noul coronavirus Covid-19, agentul patogen care provoacă gripă supraviețuiește pe piele aproximativ 1,8 ore, se arată într-un studiu publicat un studiu al unor cercetători japoneziîn jurnalul Clinical Infectious Diseases, transmite AFP.
”Supraviețuirea timp de nouă ore a SARS-CoV-2 pe pielea omului poate crește riscul de transmitere prin contact comparativ cu virusul gripal A, accelerând astfel pandemia”, se arată în studiu.
Oamenii de știință din Japonia au testateșantioane de piele prelevate de la specimene de autopsie la aproximativ o zi de ladeces. În urma testării, cercetătorii japonei au constatat faptul că noul virus ucigaș Covid-19 și virusul gripal devin inactive în 15 secunde, prin aplicarea etanolului, care este utilizat în dezinfectanții pentru mâini.
”Supraviețuirea de mai lungă duratăa SARS-CoV-2 pe piele crește riscul transmiterii prin contact, dar igienamâinilor poate reduce riscul”, se mai arată în studiu.
În acest context, studiulpublicat pe 3 octombrie într-o revistă editată Oxford University Presssusține recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de spălare în mod regulat și corect a mâinilor pentru limitarea transmiterii noului virus care a declanșat o adevărată criză sanitară la nivel mondial.
Cu privire la modul în care se comportă virusurile pe piele, oamenii de știință ne dau o veste bună și una proastă.
Vestea proastă este că și pe piele noul coronavirus rezistă până la 9 ore, mult mai mult decât virusul gripal, care persistăîn jur de două ore.
Pe de altă parte, cercetătorii japonezi susțin căambele virusuri sunt mult mai ușor de ucis atunci când sunt pe pielea umanădecât atunci când s-au fixat pe suprafețe artificiale.
Pe piele, ambele virusuri au fost inactivate după un tratament de numai 15 secunde cu o substanță cu concentrație mare de etanol (alcool care se găsește dezifectant și în băuturi – n.red.).
Asta înseamnă că studiul nu face decât să confirme lucrurile pe care le știam deja: igiena mâinilor este esențială în prevenirea infectării cu virusuri, fie că vorbim despre gripă sau despre noul coronavirus.