Noua Zeelandă declară stare de urgență pentru schimbările climatice

Noua Zeelandă declară stare de urgență pentru schimbările climatice

Noua Zeelandă a declarat o urgență a schimbărilor climatice și s-a angajat în fața unui guvern neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025, în ceea ce prim-ministrul Jacinda Ardern a numit „una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru”.

O moțiune depusă miercuri în parlament a recunoscut „impactul devastator pe care îl va avea vremea volatilă și extremă asupra Noii Zeelande și bunăstării neo-zeelandezilor, asupra industriilor noastre primare, a disponibilității apei și a sănătății publice prin inundații, creșterea nivelului mării și incendii”, scrie The Guardian.

Alte treizeci și două de națiuni au recunoscut oficial criza globală prin declararea unei urgențe climatice.

Stare de urgență climatică, declarată în Noua Zeelandă

Moțiunea a recunoscut „tendința alarmantă în declinul speciilor și biodiversitatea globală”, inclusiv declinul biodiversității indigene din Noua Zeelandă.

Declarația unei urgențe climatice a fost susținută de Partidul Verde și Partidul Māori și opusă partidelor naționale și actuale.

Vorbind în parlament după introducerea sa, Ardern a spus că țara trebuie „să acționeze cu urgență”.

„Această declarație este o recunoaștere a generației următoare. O recunoaștere a poverii pe care o vor purta dacă nu obținem acest drept și nu luăm măsuri acum”, a spus ea, adăugând: „Depinde de noi să ne asigurăm că demonstrăm un plan de acțiune și un motiv pentru speranță”.

Ardern a declarat că sectorul guvernamental va fi obligat să cumpere numai vehicule electrice sau hibride, flota va fi redusă în timp cu 20% și toate cele 200 de cazane pe cărbune utilizate în clădirile serviciului public vor fi eliminate.

Moțiunea solicită, de asemenea, recunoașterea „progresului semnificativ în ceea ce privește îndeplinirea provocării” de către țară prin semnarea Acordului de la Paris și adoptarea Legii Zero Carbon 2019 , care angajează Noua Zeelandă să reducă emisiile.

Această legislație – care înființează o Comisie pentru schimbări climatice, însărcinată cu plasarea țării pe o cale către emisiile nete zero până în 2050 – a făcut din Noua Zeelandă una dintre puținele țări care au un obiectiv de emisii zero consacrat prin lege.

Dar experții spun că țara este cu mult în urmă în ceea ce privește schimbările necesare. Lipsa acțiunii a fost „jenantă” și a devenit „de nesuportat”, a spus săptămâna trecută profesorul de științe politice al Universității din Canterbury, Bronwyn Hayward. „Ironia este că, chiar și sub [președintele] Trump, SUA vor fi făcut reduceri mai bune pe cap de locuitor decât noi”.

Scriind în The Conversation, Robert McLachlan, profesor de matematică aplicată la Universitatea Massey, a declarat că Noua Zeelandă nu a făcut încă reduceri de emisii . Din cele 43 de țări industrializate, Noua Zeelandă se numără printre cele 12 care au înregistrat o creștere a emisiilor nete între 1990 și 2018.

Acest lucru se întâmplă în ciuda declarațiilor puternice ale primului-ministru, cum ar fi aceasta atunci când Legea privind zero carbonul a fost adoptată în noiembrie anul trecut: „[Noua Zeelandă este] pe partea dreaptă a istoriei. Sunt absolut de părere și continuu să susțin afirmația că schimbările climatice sunt cea mai mare provocare din timpul nostru ”.

Declarația de miercuri a mai spus că guvernul va „demonstra ceea ce este posibil altor sectoare ale economiei prin reducerea emisiilor proprii ale guvernului și prin a deveni un guvern neutru în materie de carbon până în 2025”.

Însă partidele de opoziție au descris această mișcare ca pe o acțiune publicitară, liderul Partidului Național, Judith Collins, numindu-l „semnalizarea virtuții”.

„Credem că este foarte bine să declarăm o situație de urgență, dar nu există un plan adecvat în ceea ce privește modul de soluționare a acesteia”, a declarat Collins pentru Radio New Zealand.

Drept exemplu, ea a arătat spre flota guvernamentală de peste 15.000 de vehicule, dintre care doar aproximativ 10% sunt electrice.

Noua Zeelandă contribuie cu doar 0,17% din emisiile globale, dar acest lucru este ridicat pentru dimensiunea sa, plasându-l pe locul 17 din 32 de țări OECD. Emisiile sale nete au crescut cu 60% în ultimele două decenii.

Cea mai mare sursă de emisii de CO2 din țară este transportul rutier, dar majoritatea gazelor cu efect de seră provin din agricultură.

Angajamentele Noii Zeelande au fost văzute la nivel internațional ca fiind mai puțin decât este necesar, iar guvernul laburist din al doilea mandat nu va introduce încă politici de reducere a carbonului care ar pune țara pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele de emisii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Cozonacul, al doilea cel mai scump produs de pe masa de Paște. Cât a ajuns să coste
21:14 - Lasconi: Nu cred că Nicușor Dan e independent, dacă stau să mă uit la oamenii din jurul lui / E nedemocratic faptul că nu pot investi bani în campania mea / Recursul la decizia CAB cred că se va judeca abia după alegeri (VIDEO)
20:58 - Unde au început să meargă mulți români, în vacanța de Paște. Unele locuri sunt deja pline
20:53 - Mâncărurile cel mai frecvent comandate de români în postul Paștelui. Sarmalele cu soia au fost la mare căutare
20:48 - Replica lui Lasconi, după apelul lui Băsescu: “Nu știu dacă noi mai putem să ajungem la un dialog / Dacă Nicușor Dan ar spune că se retrage, eu de acolo iau votanți, dar dacă eu mă retrag, el nu va lua” (VIDEO)
20:38 - Lasconi, despre avocatul controversat: E foarte harnic! Nu am făcut cercetări, că n-am avut timp. Colegii mei sunt bine organizați și mulți și eu trebuie să mă apăr (VIDEO)
20:27 - Doi polițiști locali din București, bătaie corp la corp cu un șofer care a parcat neregulamentar. „A sărit la bătaie la noi”
20:25 - Când se va lua o decizie cu privire la utilizarea banilor pentru campania electorală? Lasconi: „Aștept să văd. Dacă nu, mă văd nevoită să îmi fac campanie singură” (VIDEO)
20:20 - Cât costă cazarea la mare de 1 Mai. Cât costă un șezlong la început de sezon
20:12 - Lasconi, după decizia CAB: Am reușit pentru mine și pentru adevăr / O parte din colegii mei, puțini, se luptă pentru a lua partidul pe persoană fizică (VIDEO)