„Nouă variantă” de coronavirus, identificată în Marea Britanie. Primele 1.000 de cazuri, deja raportate. Ce spun specialiștii
Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, a susținut în fața parlamentarilor că a fost decoperită o „nouă variantă” de coronavirus, care se răspândește mai rapid în anumite zone ale Angliei. Autorități locale din 60 de zone diferite au înregistrat până acum infecții cu noua variantă de SARS-CoV-2, a precizat Hancock, citat de BBC.
Nouă variantă de coronavirus, descoperită în Marea Britanie
Secretarul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat luni, în fața parlamentarilor, că cel puțin 60 de autorități locale britanice au înregistrat infecții cu o nouă variantă de coronavirus.
El a precizat că Organizația Mondială a Sănătății a fost informată cu privire la acest aspect și că specialiștii britanici fac studii suplimentare.
Acesta a mai spus că „nimic nu sugerează” că noua formă de SARS-CoV-2 declanșează o boală mai gravă sau că vaccinurile dezvoltate nu mai funcționează.
Hancock le-a transmis membrilor din Camera Comunelor că, în ultima săptămână, s-au înregistrat creșteri rapide, exponențiale ale cazurilor de coronavirus în Londra, Kent, părți din Essex și Hertfordshire.
„Până în acest moment, am identificat peste 1.000 de cazuri ale acestei noi variante mai ales în sudul Angliei, deși astfel de infectări au fost raportate în aproape 60 de zone diferite.
Nu cunoaștem cât de mult s-a extins dar, oricare ar fi cauza, trebuie să luăm decizii rapide și tranșante care, din păcate, sunt absolut esențiale pentru a ține sub control această boală, până când vaccinul e lansat”, a declarat Matt Hancock, citat de BBC.
Profesorul Alan McNally, expert în cadrul Universității din Birmingham, a afirmat că testele de laborator au detectat această nouă variantă de coronavirus în ultimele câteva săptămâni.
„Hai să nu ne isterizăm. Asta nu înseamnă că se transmite mai ușor, că e mai contagios sau mai periculos. E un lucru asupra cărui trebuie să fim atenți.
Acum se fac eforturi uriașe pentru a studia această variantă și pentru a stabili de unde a apărut. E important să ne păstrăm calmul și perspectiva rațională, căci aceasta e o evoluție normală a virusului și ne așteptăm ca, în timp, să mai apară și să dispară noi variante”, a declarat McNally.
Marea Britanie, prima țară din lume care a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Pfizer / BioNTech
La începutul acestei luni, Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a autorizat vaccinul anticoronavirus dezvoltat de compania farmaceutică americană Pfizer și de producătorul german BioNTech.
Prima persoană vaccinată a fost o femeie în vârstă de 90 de ani. „Mă simt atât de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva Covid-19, este cel mai frumos cadou de dinaintea aniversării pe care mi-l puteam dori, pentru că înseamnă că, în sfârşit, pot fi nerăbdătoare să petrec timp cu familia şi prietenii de Anul Nou, după ce am fost singură mare parte din an” , a spus Margaret Keenan.
A doua persoană vaccinată anti-COVID-19 în Marea Britanie a fost un bărbat de 81 de ani pe nume… William Shakespeare.