Noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie se răspândeşte mai rapid. OMS a fost alertată
Chris Whitty, responsabilul şef pentru sectorul sanitar în Marea Britanie, a anunțat că noua tulpină de coronavirus descoperită în țară se răspândește mai rapid. Acesta a precizat că au anunțat Organizația Mondială a Sănătății și că analizele asupra noii variante de SARS-CoV-2 continuă. Whitty a ținut că precizeze că nu există dovezi care să demonstreze că noua tulpină de virus provoacă o rată mai mare de mortalitate sau că anulează efectele vaccinurilor dezvoltate până acum.
Noua tulpină de coronavirus descoperită de britanici se răspândește mai repede
Șeful serviciului sanitar englez a declarat că datele prelimitare și creșterea rapidă a incidenţei îmbolnăvirilor în zona de sud-est a țării indică faptul că noua variantă de coronavirus se răspândește mai rapid.
Dată fiind această situație, el a precizat că „e mai vital ca oricând ca populaţia să continue să ia măsuri pentru a reduce răspândirea”.
„Nu există nicio dovadă care să arate că noua tulpină provoacă o rată mai mare de mortalitate sau că afectează rezultatele referitoare la vaccinuri sau tratamente. Totuși, verificăm în continuare aceste lucruri”, a mai transmis Chris Whitty, potrivit unui comunicat postat pe site-ul guvernului britanic.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost alertată și cercetările continuă.
Din 13 decembrie au fost identificate 1.108 de cazuri COVID-19 cu noua variantă. Ele au fost raportate mai ales în sudul şi estul Angliei.
Experții explică: Modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile
Specialiștii au transmis, totuși, că e nevoie de cumpătare și calm în această situație, căci e normal ca virusurile să sufere astfel de modificări.
„Ca urmare a acestui proces continuu, multe mii de mutaţii au apărut deja în genomul SARS-CoV-2 de la apariţia virusului, în 2019”, au transmis specialiștii din COVID-19 Genomics UK.
„Hai să nu ne isterizăm. Asta nu înseamnă că se transmite mai ușor, că e mai contagios sau mai periculos. E un lucru asupra cărui trebuie să fim atenți. Acum se fac eforturi uriașe pentru a studia această variantă și pentru a stabili de unde a apărut. E important să ne păstrăm calmul și perspectiva rațională, căci aceasta e o evoluție normală a virusului și ne așteptăm ca, în timp, să mai apară și să dispară noi variante”, a declarat profesorul Alan McNally, expert în cadrul Universității din Birmingham.
Anunțul privind descoperirea acestei noi tulpini de SARS-CoV-2 a fost făcut la începutul săptămânii de către Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății. În fața parlamentarilor, el a susținut că 60 de autorități locale britanice au înregistrat infecții cu o nouă variantă de coronavirus.