Conform regulilor actuale, toate deciziile de politică externă din UE necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre. Nouă țări ale Uniunii Europene și-au unit forțele pentru a reforma regulile de vot care se aplică în prezent deciziilor de politică externă și de securitate ale blocului, care sunt guvernate de unanimitate și cad adesea victimele dreptului de veto al unui singur stat membru, scrie euronews.com.
Țările susțin că invadarea Ucrainei de către Rusia și schimbările geopolitice tectonice pe care le-a declanșat sunt motive suficiente pentru a lansa revizuirea și pentru a trece treptat de la unanimitate la majoritatea calificată, cerință care se aplică pentru marea majoritate a domeniilor de politică ale UE, cum ar fi acțiunea climatică, reglementare digitală, piața unică și migrație.
„Politica externă a UE are nevoie de procese și proceduri adaptate pentru a consolida UE ca actor de politică externă”, au scris cele nouă țări într-o scurtă declarație publicată joi dimineață.
„Îmbunătățirea procesului decizional este, de asemenea, cheia pentru ca UE să fie potrivită pentru viitor”.
Noul „Grup de prieteni care cer vot cu majoritate calificată” este format din Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Slovenia și Spania și este deschis altor țări care doresc să se alăture
Misiunea lor colectivă este să accelereze luarea deciziilor și să o refacă „într-un mod pragmatic, concentrându-se pe pași concreti” în cadrul tratatelor UE.
Declarația lor, însă, nu recomandă domenii specifice de politică externă, cum ar fi sancțiunile sau asistența militară, cărora ar trebui să se aplice majoritatea calificată, mai degrabă decât unanimitatea.
Țările promit să-și împărtășească viitoarele deliberări „transparent” cu celelalte state membre și să își coordoneze activitatea cu instituțiile UE.
Sprijinul Germaniei și Franței, cele mai mari și mai influente economii din bloc, oferă campaniei un impuls semnificativ în ceea ce privește credibilitatea și vizibilitatea.
În mod ironic, totuși, cele nouă state nu reușesc să-și conformeze o majoritate calificată pe cont propriu, deoarece acest lucru necesită 15 state membre reprezentând cel puțin 65% din populația totală a blocului.