Nou tir de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, efectuat către mare de Coreea de Nord

Nou tir de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, efectuat către mare de Coreea de Nord
Foto: sodahead.com

Coreea de Nord a efectuat, sâmbătă, un  tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune, către mare, al 15-lea din acest an, relatează Yonhap.

Într-un comunicat, Statul Major al armatei sud-coreene a declarat că Phenianul „a tras o rachetă cu rază scurtă de acţiune, de tip Scud, către Marea Japoniei, la ora (locală 21.40 (15.40, ora României)”.

Această rachetă, cu o rază de acţiune estimată la 500 de kilometri, a fost trasă către nord-est, de la Cap Jangsan, în regiunea de coastă, în apropiere de linia de demarcaţie dintre cele două Corei.

„Analizăm motivul tirului de rachetă şi am menţinut un nivel de alertă ridicat, în eventualitatea altor lansări”, se arată în comunicat.

Phenianul nu a impus, de această dată, interdicţii de zbor sau de navigaţie în zonă, înainte de lansarea rachetei, a şasea rachetă balistică trasă anul acesta, a precizat agenţia sud-coreeană.

Premierul Japoniei Shinzo Abe a prezentat „proteste puternice”.

„Este necesar să facem Coreea de Nord să înţeleagă că dezvoltarea (domeniilor) nuclear şi rachetelor nu poate avea loc în acelaşi timp cu o dezvoltare economică”, a declarat Shinzo Abe, aflat într-o vizită în Mexic.

Mai multe rezoluţii ONU interzic Coreei de Nord să efectueze tiruri utilizând tehnologie balistică, iar Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Phenianul, la începutul lui iulie, pentru tiruri recente.

„Militarii noştri consideră că lansarea rachetei de către Coreea de Nord pentru a-şi exprima dorinţa de a participa la viitoarele Jocuri Asiatice, în oraşul sud-coreean Incheon (în septembrie), face parte din strategia sa tradiţională de a dovedi un angajament şi a exercita, totodată, presiuni”, se arată în comunicat.

„Nu putem decât să ne îndoim de sinceritatea sa, atunci când (Coreea de Nord) afirmă că speră la o reconciliere naţională”, mai afirmă Statul Major sud-coreean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Avertismentul specialiștilor: Depăşirea pragului de încălzire a climei cu 1,5°C va avea consecinţe ireversibile
23:56 - Cine este individul care l-a omorât pe Cătălin, șoferul din Prahova. Bărbatul a mai avut probleme cu legea
23:36 - Ministrul Adrian Câciu, despre riscul de a pierde 1,1 miliarde de euro din PNRR: „Toate se vor rezolva, avem o perioadă de șase luni”
22:59 - Călin Popescu-Tăriceanu, achitat de ÎCCJ în dosarul mitei de 800.000 de dolari
22:38 - România datorează o sumă uriașă țărilor în care au ales să se trateze românii. Lista statelor care trebuie să primească cei mai mulți bani
22:21 - Diana Buzoianu (USR), despre scandalul Nordis: „Degeaba venim cu demisiile pe masă dacă nu rezolvăm problemele de fond”
22:09 - Tănase Stamule (PNL), despre Nelu Tătaru: Dacă există probe, va plăti, dacă nu există, va câștiga în Instanță. Poate rămâne membru de partid, dar nu poate candida la nimic și nu mai poate ocupa o funcție de conducere (VIDEO)
22:07 - Pepe, atac furibund la adresa fostei soții, după ce a fost chemat din nou la tribunal: „Dacă îi dau fetele două săptămâni, nu știe ce să facă cu ele”
21:46 - Florin Bodog (PSD), despre acuzațiile de corupție care îl vizează pe Nelu Tătaru: „E greu pentru orice lider de partid să explice aceste gesturi” (VIDEO)
21:40 - Mircea Hava, despre coaliția PSD-PNL: „Dacă mă întrebați pe mine, mâine aș pleca de la guvernare / Ar fi excepțional să despărțim odată apele” (VIDEO)