Norvegia, Suedia și Danemarca vor continua să suspende vaccinarea cu doze de la AstraZeneca, în ciuda deciziei EMA

Norvegia, Suedia și Danemarca vor continua să suspende vaccinarea cu doze de la AstraZeneca, în ciuda deciziei EMA
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Norvegia, Suedia și Danemarca vor continua suspendarea vaccinărilor cu dozele de la AstraZeneca, în ciuda concluziei Agenției Europene a Medicamentului (EMA) că vaccinul este „sigur și eficient”.

Norvegia, Suedia și Danemarca vor continua suspendarea vaccinărilor cu dozele de la AstraZeneca

Toate cele trei țări au declarat că examinează verdictul EMA conform căruia beneficiile vaccinului depășesc riscurile sale. Deciziile lor sunt în contradicție cu cele ale altor câteva națiuni europene. Italia, Franța, Germania și Spania au declarat joi că intenționează să reia vaccinările împotriva COVID-19 cu doze de la AstraZeneca în urma declarației EMA.

„Din cauza mai multor cazuri grave din Norvegia, vrem să analizăm temeinic situația înainte de a ajunge la o concluzie”, a declarat Geir Bukholm, directorul Diviziei de control al infecțiilor la Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică.

„Acest lucru va dura ceva timp și vom oferi o actualizare la sfârșitul săptămânii viitoare”, a adăugat el, potrivit euronews.com.

Agenția de sănătate publică din Suedia a declarat că autoritatea națională de reglementare investighează cazuri de cheaguri de sânge în țară.

„[Sperăm] că săptămâna viitoare vom putea decide cum să folosim cel mai bine acest vaccin în viitor”, a spus Anders Tegnell, epidemiolog suedez.

În Danemarca, autoritatea sanitară a declarat că au existat „cazuri observate de cheaguri de sânge severe, dar rare, după vaccinarea cu vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca”.

Aceștia vor susține vineri o conferință de presă pentru a răspunde la întrebări despre vaccin, dar vor continua să întrerupă vaccinările în timp ce revizuiesc evaluarea EMA în zilele următoare.

Joi, o echipă medicală norvegiană a spus că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge.

„Am obținut rezultate care ar putea explica evoluția clinică a pacienților noștri spitalizați”, a spus Pål André Holme, profesor de hematologie la Spitalul Universitar din Oslo, cu câteva ore înainte de sesiunea EMA.

„Acești pacienți au avut un răspuns imun puternic care a dus la formarea de anticorpi care pot afecta trombocitele și, astfel, pot duce la formarea unui cheag de sânge”, a spus el, afirmând că nu a văzut nicio altă posibilitate, dar că a fost legată de vaccin.

Norvegia, unde aproximativ 120.000 de persoane au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca, a avut șase cazuri de efecte secundare grave, dintre care două au fost fatale.

Statele care au suspendat vaccinările cudoze de la AstraZeneca

15 state europeneau oprit administarea vaccinuluiAstraZeneca. Este vorba despre Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia și Suedia.

Directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, s-a declarat convinsă că, în cazul vaccinului dezvoltat deAstraZeneca, beneficiile depășesc riscurile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`