Norvegia închide porturile pentru navele ruseşti, cu excepția celor de pescuit
Guverul de la Oslo a anunțat că Norvegia va urma exemplul Uniunii Europene, şi îşi va închide la rândul său porturile pentru navele ruseşti, cu excepţia celor de pescuit. Interdicţia pentru navele care circulă sub pavilion rus de a se opri în porturile norvegiene va intra în vigoare la 7 mai.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Norvegia a adoptat, aproape toate sancţiunile decretate de UE împotriva Rusiei, conform Agerpres.ro. Regatul a anunţat că va pune în aplicare a cincea serie de sancţiuni decise de UE în urmă cu trei săptămâni, la 7 aprilie.
Norvegia se temea ca închiderea porturilor pentru navele ruseşti să nu afecteze cooperarea bilaterală dintre cele două ţări în materie de pescuit.
„Sancţiunile sunt mijlocul nostru principal de presiune împotriva regimului rus”
Sancţiunile au în vedere şi o interdicţie de transport de bunuri pe ruta, cu câteva excepţii, dinspre Rusia via Storskog, punct de trecere între cele două ţări, care împart o frontieră în Arctica.
„Sancţiunile sunt mijlocul nostru principal de presiune împotriva regimului rus”, a precizat şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt, citată într-un comunicat.” Prin urmare, este extrem de important să fim alături de UE şi de alte ţări pentru a continua să slăbim capacitatea Rusiei de a finanţa războiul din Ucraina”, a adăugat ea.
Interdicţia pentru navele care circulă sub pavilion rus de a se opri în porturile norvegiene va intra în vigoare la 7 mai şi nu va viza ambarcaţiunile de pescuit, care îşi descarcă în număr mare capturile în Norvegia, şi nici Arhipelagul Svalbard.
Norvegia a donat Ucrainei 100 de rachete antiaeriene
Norvegia a donat aproximativ 100 de rachete antiaeriene Ucrainei, care se află în război cu Rusia, a anunțat miercuri guvernul norvegian.
La sfârșitul lunii martie, în cadrul unui discurs prin videoconferință în fața Parlamentului Norvegian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse Norvegiei rachete antiaeriene, dar mai moderne, NASAMS, produse de norvegiana Kongsberg Defence & Aerospace.
„Racheta (Mistral) va fi retrasă din serviciul armatei norvegiene, dar rămâne o armă modernă și eficientă care va fi de mare folos Ucrainei”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, citat în comunicat. „Alte țări au donat, de asemenea, sisteme de arme similare”, a adăugat el.