Suedia a intrat în conflict cu Norvegia după ce una dintre rachetele sale de cercetare s-a defectat și a aterizat pe teritoriul vecinului său.
Racheta a fost lansată luni, la ora locală 07:20, de la Centrul Spațial Esrange, înainte de a se prăbuși într-un lanț muntos norvegian.
Corporația spațială suedeză (SSC), care deține și administrează centrul, și-a cerut scuze și desfășoară o anchetă. Norvegienii spun că Suedia nu i-a anunțat în mod oficial.
„Ministerul nu a primit o notificare formală, iar atunci când un astfel de incident are loc peste graniță este important ca cei responsabili să informeze imediat autoritățile norvegiene prin canalele corespunzătoare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Ragnhild Simenstad.
Potrivit SSC, racheta a atins o altitudine de 250 km și a ajuns la gravitație zero, unde a efectuat experimente în microgravitație privind potențiali combustibili fără carbon și crearea unor celule solare mai eficiente.
Dar racheta a aterizat apoi la aproximativ 40 km nord-vest de locul de aterizare planificat, la 15 km pe teritoriul norvegian, în zona nordică Malselv.
Aceasta este descrisă ca fiind un lanț muntos situat la aproximativ 10 km de cea mai apropiată zonă locuită, la o altitudine de aproximativ 1.000 m.
Instrumentul științific de la bordul rachetei, cunoscut sub numele de sarcină utilă, cântărește 387 kg și a fost recuperat între timp în „stare bună” și returnat la Esrange cu un elicopter, potrivit SSC.
Potrivit Esrange, forțele armate norvegiene și autoritățile suedeze au fost contactate la scurt timp după incident, iar după zborul de luni a urmat rutina stabilită pentru lansările de rachete.
Autoritățile locale din Malselv au declarat pentru postul public de televiziune NRK că au fost anunțate despre incident și au întrebat dacă poate fi trimis un elicopter pentru a recupera racheta.
Însă Ministerul de Externe al Norvegiei a declarat că nu a primit nicio notificare oficială cu privire la aterizarea rachetei sau la recuperarea încărcăturii sale utile.
„În ceea ce ne privește, este important să ne amintim că o rachetă și un incident ca acesta pot contribui la pagube mari. Combustibilul ar putea fi contaminat și ar putea exista materiale otrăvitoare. Vrem doar să ne așteptăm ca regulile corespunzătoare să fie respectate”, a declarat Simenstad.
Racheta, cunoscută sub numele de Texus-58, face parte dintr-un program european comandat de Agenția Spațială Europeană.