Noi violențe s-au produs în Franța, de această dată la Sainte-Soline, în contextul unui plan de construire a unui bazin cu apă pentru sistemul agricol. Zeci de mii de oameni au ocupat spațiul vizat de proiect, dar la fața locului au venit și câteva mii de jandarmi. Între cele două părți au avut loc ciocniri, context în care mai multe persoane au fost rănite și mai multe mașini au fost incendiate, a relatat Aneta Sângeorzan, sâmbătă seară, la Știrile B1 TV.
Întrebată ce s-a întâmplat și dacă se poate spune că oamenii au început să caute motive de proteste, având în vedere manifestațiile uriașe împotriva reformei din sistemul de pensii, Irene Costelian a declarat: „Da, într-adevăr, situația în Franța este tensionată de câțiva ani deja de probleme de mediu, dar pe fondul crizei acesteia cu pensiile au izbucnit noi proteste și persoane de la care poate nu ne așteptam să le vedem în genul acesta de manifestări au apărut și ele, agregând aici dintr-o parte nemulțumiri și întrebări despre ce este exact acolo și ce vor autoritățile, iar din altă parte care este viitorul”.
„Știm situația schimbării climatice și ceea ce vedem este că, într-adevăr, agricultorii au niște proiecte care contrazic puțin ceea ce ar fi mai bine din punct de vedere ecologic”, a continuat ea.
„Nu este prima dată când avem așa ceva în Franța. Să nu uităm că au mai fost proiecte în trecut și în ultimii ani care au stârnit, tot așa, o mare adunare de oameni împotriva lor, să ne aducem aminte doar proiectul de aeroport de lângă Nantes”, a adăugat jurnalista.
„E posibil ca și în acest caz să vedem ca autoritățile să își schimbe părerea, mai ales că aici sunt proteste în care se agreghează și alte țări, deci activiști din alte țări, cum spuneați, Italia, dar nu numai, vedem și persoane din Germania, persoane din alte țări UE și chiar din Anglia, care protestează și ele și sunt foarte îngrijorate, deci vedem proteste care sunt nu numai naționale, dar chiar și transnaționale, chiar dacă ele se derulează în Franța”, a mai spus Irene Costelian.