Gazul lacrimogen și fumigenele au învăluit granița terestră turco-elenă, sâmbătă, într-o nouă escaladare a tensiunilor cu privire la migranții ce încearcă să pătrundă pe teritoriul Uniunii Europene.
Forțele de ordine ale Greciei au mărșăluit, în vama Kastanies, prin norul de fum provocat de gazul iritant folosit de omologii din Turcia, la punctul de trecere din Pazarkule.
Un corespondent al Reuters susține că proiectilele și gazul lacrimogen erau lansate de pe partea turcă a graniței, precum și că acestea se îndreptau către poliția greacă din punctul Kastanies. În tot acest timp, sute de oameni de pe partea turcă puteau fi văzuți în spatele gardului de demarcație, ba unii chiar împingându-l.
Mii de migranți au încercat să intre în Grecia, stat membru UE, din 28 februarie, când Turcia anunța public că va da cale liberă refugiaților în drumul spre Europa. Concret, Ankara renunța la angajamentul asumat într-o înțelegere cu UE din 2016, deși același acord prevedea că Bruxellesul îi va acorda asistență financiară de miliarde de euro, într-o mișcare pe care unii au interpretat-o ca o formă de presiune pentru a găsi sprijin în clinciul cu Rusia din Siria.
Totuși, potrivit Turciei, versiunea oficială a fost aceea că nu mai poate ține pe teritoriul său sutele de mii de migranți pe care îi găzduia, mai ales odată cu noua escaladare militară din Idlib, care a generat noi fluxuri de refugiați. Chiar și așa, de această dată, majoritatea statelor UE, dar mai ales Grecia – primul stat de pe ruta balcanică – par hotărâte să nu mai accepte migrație ilegală.
Soldații greci și forțele de intervenție au fortificat granița terestră cu Turcia, pe măsură ce mii de migranți și-au făcut apariția la porțile elene în ultimele zile. Omologii lor turci au staționat, bineînțeles, pe partea cealaltă a gardului.
Autoritățile elene susțin că au respins mii de încercări de trecere ilegală a graniței în ultimele opt zile. Doar în ultimele 24 de ore, grănicerii greci au precizat că au existat peste 1.200 de încercări și că au dus la capăt 27 de arestări, spune o sursă guvernamentală. Majoritatea migranților provin din Afganistan și Pakistan.
„Grecia face ceea ce orice stat suveran are dreptul să facă, să-și protejeze granița de orice trecere ilegală. Mă tem că aceasta este o provocare constantă și sistematică din partea Turciei, care nu face nimic pentru situația grea a acestor oameni. Ei (n.r. – refugiații) sunt folosiți de Turcia”, spune premierul elen Kyriakos Mitsotakis.