Noi măsuri anti-covid-19 în București, anunțate de prefectul Gheorghe Cojanu, miercuri, 7 octombrie 2020. După restaurante și cafenele, se închid și cazinourile, barurile și discotecile dinCapitală.
„Au fost adoptate 3 hotărâri. Una dintre ele este completatoare, a doua este modificatoare, iar a treia independentăfațăde sedința de ieri.
Prima era referitoare la interzicerea activității în restaurante și cafenele. Am constatat căbarurile și discotecile nu erau menționate. Rata de propagare este mai mare în baruri și discoteci (….) Activitatea operatorilor economici care desfășoarăactivități în baruri și discotecinu este permisă.
În ceea ce privește purtarea măștii pe o rază de100 de metri de unitățile de învățământ… Distanța este prea mare, Comitetul Municipal a hotărât ca această distanță să fie micșorată la 50 de metri.
La propunerea a doi membri din Comitet, au supus atenției interzicerea jocurilor de noroc și a cazinourilor pe raza Municipiului București. S-a emis aceastăpropunere cu amendamentul cănu sunt interzise cu excepția pariurilor și loteriilor unde se elibereazăbilet (…) Sunt interzise toate sălile de jocuri, cu excepția celor încare se eliberează bilet”, adeclarat prefectul Bucureștiului.
Dacă trendul va continua în același ritm alert, noi restricții s-ar putea impune.
„Deocamdată nu, astăzi s-a ajuns la peste 500 de îmbolnăviri, lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să ne protejăm, inclusiv pe semenii noștri. Există multă indiferență din partea unor cetățeni. Majoritatea le respectă (n.r. – măsurile).
Starea de urgență se va impune dacă se va ajunge la pragul de 3 infectări/1.000 de locuitori, ne putem aștepta la asta.
Carantinarea este posibilă pe sectoare. Dacă se va impune, vom face și acest lucru”, a mai declarat oficialul.
Miercuri, 7 octombrie 2020, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un nou record de infectări cu SARS-COV-2: 2.958 de cazuri, la nivel național, în urma a peste 27.000 de teste efectuate. 612 pacienți sunt internați la ATI.
La începutul săptămânii, medicul Virgil Musta a tras semnalul de alarmă. Sistemul medical riscă să fie copleșit.
„Dacă nu se iau măsuri foarte rapid și foarte ferme, paharul s-a umplut. Nu mai avem unde să internăm pacienți, nu mai avem secții de terapie intensivă și ne vom afla într-o situație critică în care va trebui să selectăm care dintre pacienți va supraviețui sau va avea șanse să supraviețuiască și care nu.
Riscăm să ajungem în situația Italiei, a Spaniei și a Franței, care, din cauza faptului că sistemul de sănătate a fost copleșit, oamenii au decedat la domiciliu.
Noi nu mai avem locuri la ATI. Spitalul de suport are o unitate mobilă de ATI și acolo mai sunt vreo 3-4 locuri. Nu prea se mai poate, pentru că paharul este plin. Următoarea picătură, probabil va devărsa paharul și vor ajunge în situația foarte neplăcută pentru toată lumea”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.