Noi proteste în Minsk. Alexandr Lukașenko i-a numit „oi teleghidate” pe manifestanți. Svetlana Tihanovskaia, rivala lui, a plecat în Lituania (VIDEO)

Publicat: 11 08. 2020, 08:40
Captură Video Sharjah24 News

UPDATE, 11 august, ora 09.30:Linas Linkevičius, ministrul lituanian de Externe, a anunțat pe Twitter căSvetlana Tihanovskaia, rivala lui Alexandr Lukașenko, se află în Lituania șieste bine. Anterior, acesta scrisese pe aceeași rețea socială că își face griji pentruTihanovskaia, deoarece o caută de ore bune în zadar șinici măcar stafful ei nu știe unde este.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Protestele au continuat în Minsk, la fel și confruntările dintre forțele de ordine și manifestanți, după ce Alexandr Lukașenko, președinte încă din 1994 în Belarus, a fost dat câștigător în alegeri puternic contestate. Internetul a fost tăiat de autorități, iar Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko, este de negăsit.

Noi proteste în Minsk, după ce Alexandr Lukașenko a fost declarat câștigător în alegerile prezidențiale de duminică

În ciuda violenței polițiștilor, mii de oameni au ieșit în stradă și luni, la Minsk, pentru a protesta față de rezultatul anunțat al alegerilor prezidențiale. Ei au ridicat baricade în centrul orașului, iar forțele de ordine au intervenit brutal din nou, folosind grenade lacrimogene, gloanţe de cauciuc și tunuri de apă.

Mai mulți manifestanți au fost răniți, iar unul dintre ei chiar a murit. Poliția a transmis că acesta „a încercat să arunce un dispozitiv exploziv asupra forţelor de ordine, dar acesta a explodat în mâinile sale”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Autoritățile au tăiat internetul, ca oamenii să nu poată comunica între ei.

În urma protestelor de duminică, peste 3.000 de oameni au fost arestați.

Aleksandr Lukaşenko a declarat că protestele au fost „teleghidate” din străinătate și că manifestanții sunt niște oi: „Am înregistrat apeluri din străinătate. Din Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, au existat apeluri pentru a teleghida, scuzaţi expresia, oile noastre”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Svetlana Tihanovskaia, de negăsit

Între timp, Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko, de negăsit. Nici măcar stafful ei nu știe unde se află.

„Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din stafful ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei”, a scris, pe Twitter, Linas Linkevičius, ministrul de Externe din Lituania.

Tânăra a refuzat că accepte înfrângerea, mai ales că sondajele independente arătau că ea a obținut cele mai multe voturi. Ea a catalogat rezultatul exit-pollurilor prezentate de presa de stat ca fiind „departe de orice realitate”.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Lukașenko a câștigat alegerile cu 80,23% din voturi, vreme ce Tihanovskaia a primit doar 9,9%.

„Rezultatele alegerilor anunțate de Comisia Electorală Centrală nu corespund realității și contrazic complet bunul simț”, a declarat Anna Krasulina, purtătoarea ei de cuvânt.

Uniunea Europeană și Statele Unite, reacții la evenimentele din Belarus

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat reprimarea manifestaţiilor și a cerut numărarea „cu exactitate” a voturilor.

La rândul său, şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, a catalogat drept „disproporţionată şi inacceptabilă” violența statului împotriva manifestanților pașnici.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a arătat „foarte îngrijorat” de situația din Belarus.

„România îndeamnă Belarusul să observe pe deplin (n.r. – dacă sunt sau nu respectate) drepturile fundamnetale ale omului și consideră cu fermitate că singura cale înainte este oprirea violenței și începerea dialogului politic cât mai rapid cu putință”, a transmis Aurescu, pe Twitter.

Situaţia din Belarus va fi discutată la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din UE, ce va avea loc la sfârşitul acestei luni în Berlin.

„Condamnăm ferm violențele care se desfășoară împotriva protestatarilor și reținerea susținătorilor opoziției, precum și închiderea internetului pentru a împiedica abilitatea poporului bielorus de a împărtăși informații despre alegeri și demonstrații”, aafirmat și Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA.

„Pare să fie începutul sfârșitului pentru Lukașenko”, este concluzia lui Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic.

„Lukașenko va pleca într-o săptămână, două, o lună sau va pleca într-un an. Oricum e clar că este începutul unui proces de transfer a puterii. Pentru prima dată în istoria recentă a Belarusului, el este contestat de atât de multă lume”, a mai afirmat Goșu, pentru B1 TV.