Statele Unite au anunţat joi, 2 noiembrie, sancţiuni radicale împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, vizând printre altele, viitoarele capacități energetice ale Rusiei, informează Reuters.
Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat că cele mai recente măsuri vizează o entitate majoră implicată în dezvoltarea, operarea și proprietatea unui proiect masiv în Siberia, cunoscut sub numele de Arctic-2 LNG.
Proiectul se așteaptă să livreze pe piețele globale gaze naturale refrigerate, cunoscute sub numele de gaze naturale lichefiate (GNL).
În plus, Washingtonul a vizat dronele kamikaze KUB-BLA și Lancet, folosite de armata liderului de la Krremlin în Ucraina prin intermediul unei rețele de producție.
Departamentul Comerțului al SUA a mai precizat într-un comunicat că, tot joi, Administrația Biden a adăugat mai multe companii rusești pe o listă neagră a comerțului, pentru că au sprijinit armata rusă cu drone care ar putea fi folosite pentru a ajuta la invazia Moscovei în Ucraina.
Mai mult decât atât, Statele Unite au luat măsuri drastice în ceea ce privește evitarea sancțiunilor de către Rusia în Emiratele Arabe Unite, Turcia și China. Conform Departamentul Trezoreriei, societățile cu sediul în aceste țări continuă să trimită bunuri cu dublă utilizare de înaltă prioritate către Rusia, inclusiv componente pe care Moscova se bazează pentru sistemele sale de armament.
Șapte bănci cu sediul în Rusia și zeci de companii industriale au fost, de asemenea, sancționate de Departamentul Trezoreriei, inclusiv Gazpromneft Catalytic Systems LLC, despre care Trezoreria a spus că produce agenți chimici pentru rafinarea avansată a petrolului în Rusia.
Înainte de aceste măsuri, Kremlinul a susținut joi că se așteaptă ca Occidentul să-i impună sancțiuni tot mai dure din cauza războiului, dar că există un sentiment tot mai puternic că astfel de sancțiuni afectează interesele occidentale, în timp ce economia Rusiei se adaptează bine.