Noi documente publicate de presa americană dezvăluie afacerile lui Hunter Biden în România

Publicat: 26 10. 2020, 17:07

Noi detalii despre scandalul monstru de corupție, cu implicații în România, în care este implicat Joe Biden și fiul său, Hunter Biden, au fost publicate luni în presa din SUA.

Documentele care arată implicațiile afacerilor lui Hunter Biden în România

Noi documente publicate de New York Times dezvăluie printre altele implicațiile scandalului de corupție și în România. Mai exact, fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, se ocupa acum trei ani de un plan de afaceri care se extindeau şi în România.

Din documentele publicate în prsa americană, se poate afla că proiectul de dezvoltare a afacerilor cu cel mai mare conglomerat privat pe zona de energie al Chinei, firma CEFC, urma să se facă în faza 2 şi în România, prin intermediul firmelor controlate de omul de afaceri, Gabriel Popoviciu. Firma din China era deja implicată în România, în afacerea KazMunayGas Rompetrol.

Afacerea în cauză viza un plan numit ]n documente “Proiectul Băneasa” care valora 1 miliard de euro. De asemenea afacerea viza și cezvoltarea parcului industrial Metav. Oamenii de afaceri îşi doreau achiziţia parchetelor majoritare la Aeroportul Otopeni şi Băneasa şi intenţionau să dezvolte în România şi un al 3-lea mare aeroport.

Potrivit documentelor, o întâlnire între Hunter Biden şi asociaţii săi a avut loc în România în 2017. Însă în ciuda faptului că Hunter este băiatul lui Joe Biden, tatăl său, Joe Biden, nu apare implicat în această afacere în mod direct.

România a devenit subiect în campania electorală a alegerilpr prezidențiale din SUA. Șeful Cancelariei prezidențiale, Mark Meadows, a afirmat că interesele de afaceri ale lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat, în România vor fi dezvăluite „în zilele care vor urma”.

Acest lucru a fost confirmat chiar de candidatul republican, Donald Trump, într-o intervenție pentru Fox.

„O parte din banii care par să curgă spre familia Biden vin în mare parte din România, Ucraina și China”, iar „eu cred că, în zilele care urmează să vină, veți vedea și o conexiune românească”, a afirmat luni Mark Meadows, șeful Cancelariei de la Casa Albă, pentru Fox Business.

Legăturile lui Hunter Biden și compania Burisma

Hunter Biden, avocat și fost lobbyist, a condus o direcție la compania energetică ucraineană Burisma Holdings începând cu 2014, când tatăl său era vicepreședinte. Într-o declarație pe site-ul companiei de atunci, se spunea că Hunter Biden va ajuta compania cu „transparență, guvernanță corporativă și responsabilitate, extindere internațională” și alte probleme, potrivit Reuters. Burisma a păstrat, de asemenea, firma de avocatură unde lucra Biden, Boies Schiller Flexner.

Legătura lui Biden cu Burisma a atras atenția, deoarece compania era deținută de Mykola Zlochevsky, care fusese ministru sub președintele Viktor Ianukovici, care era considerat o forță pro-rusă. Ianukovici a fugit în Rusia în 2014 după ce a fost destituit în timpul unei mișcări populare de amploare și a fost ulterior condamnat pentru trădare pentru că a invitat Rusia să invadeze Ucraina.

După căderea de la putere a lui Ianukovici, Zlochevsky s-a confruntat cu o varietate de investigații legate de corupție care au implicat afacerea sa. În mai 2019, procurorul ucrainean Yuriy Lutsenko a declarat pentru Bloomberg că „Hunter Biden nu a încălcat nicio lege ucraineană – cel puțin până acum, nu vedem nicio acțiune greșită”.

Un raport al republicanilor intitulat „Hunter Biden, Burisma și corupția: impactul asupra politicii guvernului SUA și preocupări conexe ” susține că poziția lui Biden față de Burisma a fost problematică și a interferat în „executarea eficientă a politicii cu privire la Ucraina”. Rezultatul: Hunter Biden și alți membri ai familiei Biden „au profitat de pe urma poziției de vicepreședinte a lui Joe Biden”.