Noi detalii despre distanța maximă la care ucrainenii pot ataca ținte în Rusia, cu rachetele americane cu rază lungă de acțiune

Publicat: 19 11. 2024, 08:25
Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat că permisiunea SUA de a lansa rachete cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri asupra țintelor din Rusia a fost discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, potrivit Meduza.

Ce presupune autorizarea oferită de administrația Biden

La o conferință de presă, Borrell a fost întrebat cum explică că președintele american Joe Biden a decis să permită Kievului să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din Rusia, acum că Donald Trump a câștigat alegerile.

Borrell a răspuns că administrația Biden a autorizat Ucraina să folosească rachete până la 300 de kilometri adâncime pe teritoriul Rusiei și pe o rază de 300 de kilometri. „Nu este foarte mult, dar aceasta este decizia administrației Biden”, a adăugat șeful diplomației europene. El a spus că nu știe de ce a fost luată această decizie acum, dar a fost discutată anterior în UE.

În același timp, potrivit lui Borrell, la reuniunea miniștrilor de externe nu a fost luată o decizie generală de ridicare a restricțiilor asupra loviturilor asupra țintelor din Rusia. Fiecare țară va decide această problemă în mod independent.

Permisiunea Casei Albe de a folosi rachete ATACMS pentru lovituri pe teritoriul Rusiei a fost raportată pe 17 noiembrie de mai multe instituții de presă americane. Potrivit The New York Times, care a fost primul dintre ele, la început rachetele cu rază lungă de acțiune ar trebui să fie folosite împotriva trupelor ruse și nord-coreene doar în regiunea Kursk. Consilierul adjunct al lui Biden pentru securitate națională, Jonathan Feiner, a declarat că nu va confirma nicio decizie care „a fost sau nu luată cu privire la asistența SUA atunci când vine vorba de astfel de chestiuni operaționale”.

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat pe 18 noiembrie că Kremlinul a văzut publicațiile presei occidentale și a numit decizia Casei Albe „dacă a fost într-adevăr formulată și comunicată regimului de la Kiev” „o nouă rundă de tensiune”.