Trendul „politically correct” ia și mai mare amploare în SUA, după ce Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale în fața lui Donald Trump. Kamala Harris, care a jucat un „rol-cheie” în ecuația scrutinului, va ocupa funcția de vicepreședinte, iar locul pe care-l lasă liber în Senat va fi ocupat de un cetățean de origine hispanică.
Alex Padilla o va înlocui pe Harris în Senat, informează presa internațională. În vârstă de 47 de ani, Padilla, fiul a doi imigranți mexicani, este numit un „luptător pentru dreptrul de la vot și visul american” de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom.
Numirea lui Padilla intervine după luni de zile de lobby intens printre democrați. Povestea din spatele personajului a contat destul de mult. Americanul de origine mexicană a fost crescut de un tată bucătar și o mamă menajeră, într-un cartier rău famat din Los Angeles. Politicianul are experiență ca inginer în domeniul informaticii la programe pentru sateliți.
O altă decizie foarte controversată venită zilele acestea pe valul „politically correct” în SUA a fost înlocuirea unui monument din Virginia. Precedentul s-a creat din timpul protestelor Black Lives Matter, din acest an, când mai multe statui, printre care și cele ale lui Cristofor Columb, au fost vandalizate, nereprezentative pentru extremiștii „politically correct”.
De această dată, este vorba despre o statuie a ofițerului Robert E. Lee, unul dintre cei mai respectați generali din istoria militară americană,. Lovitura simbolică presupune înlocuirea statuii cu cea a activistei pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare, Barbara Johns.
După moartea lui George Floyd, cetățeanul american ucis de un polițist, ample proteste de stradă s-au desfășurat în SUA, dar și în alte state ale lumii, urmate de gesturi extreme: statuile lui Christopher Columb au fost vandalizate, o statuie cu „Mica Sirenă” din Danemarca a avut aceeași soartă, filmul „Pe Aripile Vântului” a fost retras de pe platforma HBO Max, s-a anunțat schimbarea numei romanului „Zece negri mititei” al Agathei Christie, iar diverse companii producătoare de produse alimentare, dar și de îngrijire corporală, au decis eliminarea cuvântului „negru” de pe ambalaj. De asemenea, în cadrul diverselor evenimente, în general sportive, au existat cetățeni albi caucazieni și nu numai, care au îngenuncheat în fața cetățenilor negri.
În plus, pe fondul trendului „politically correct” dus la extrem, Disney a luat decizia ca desenele animate să fie însoțite de mesaje de atenționare cu privire la anumite stereotipuri rasiale. De asemenea, mai multe echipe din diverse discipline sportive și-au schimbat numele și logo-ul, considerate „rasiste”.