Noi ciocniri violente în Kenya: Cetățenii îi spun președintelui Ruto că „trebuie să plece”

Noi ciocniri violente în Kenya: Cetățenii îi spun președintelui Ruto că „trebuie să plece”

Poliția a lansat marți grenade lacrimogene și i-a atacat pe protestatarii care aruncau cu pietre în centrul orașului Nairobi și în întreaga Kenya, în cadrul unor noi ciocniri violente, după ce zeci de protestatari au murit în confruntările de acum o săptămână, relatează Reuters.

William Ruto nu reușește să-i liniștească pe protestatari

Amplele demonstrații la nivel național arată că președintele William Ruto nu a reușit să liniștească mișcarea spontană de protest a tinerilor, deși a renunțat la planurile de creștere a impozitelor care au declanșat, săptămâna trecută, tulburările sociale.

Demonstrațiile de marți au început într-o atmosferă entuziastă, dar au devenit mai violente pe măsură ce ziua înainta. În cartierul de afaceri din centrul orașului Nairobi, polițiștii echipați cu căști, scuturi și bâte de lemn i-au atacat pe protestatari, iar în mulțime au explodat bombe cu gaze lacrimogene, potrivit Hotnews.

În afara capitalei, sute de protestatari au mărșăluit prin Mombasa, al doilea oraș ca mărime din Kenya, situat pe coasta Oceanului Indian. Ei au purtat frunze de palmier, au suflat în vuvuzele și au bătut la tobe, scandând „Ruto trebuie să plece!”.

Mai târziu, postul kenyan de televiziune NTV a relatat că două persoane au fost împușcate în Mombasa, difuzând imagini cu mai multe mașini incendiate.

Kenya e sub șoc economic total

Ruto, care se confruntă cu cea mai gravă criză de până acum a președinției sale de doi ani, a fost prins între cererile creditorilor, precum Fondul Monetar Internațional (FMI), de a reduce deficitele bugetare, și o populație greu încercată de scumpirea traiului.

Parlamentarii au eliminat deja săptămâna trecută unele creșteri de taxe din versiunea finală a legii finanțelor, inclusiv cele privind pâinea și uleiul de gătit, dar au introdus altele în încercarea de a evita un deficit bugetar.

Kenyenii s-au confruntat cu mai multe şocuri economice cauzate de impactul persistent al pandemiei de COVID-19, de războiul din Ucraina, de doi ani de secetă şi de deprecierea monedei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)