NOBELUL pentru MEDICINĂ 2017, câştigat de trei americani pentru studiul sistemului circadian
Laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru medicină sunt Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru descoperirile lor în controlarea mecanismelor moleculare ale ritmului circadian, anunță Mediafax.
Cercetătorii americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young au reuşit să vadă în interiorul ceasului nostru biologic şi să elucideze cum funcţionează. Descoperirile lor explică cum plantele, animalele şi oamenii şi-au adaptat ritmul biologic aşa încât să se sincronizeze cu revoluţiile Pământului, potrivit descrierii Academiei Suedeze.
Folosind muşte de fructe, laureaţii Nobel de anul acesta au extras o genă care controlează ritmul normal biologic zilnic. Ei au arătat că această genă codifică o proteină care se acumulează în celule în timpul nopţii şi este distrusă apoi în timpul zilei. Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun această maşinărie. Se poate recunoaşte acum funcţia ceasului biologic după aceleaşi principii ca la celulele altor organisme multicelulare inclusiv la oameni.
PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2017, câştigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young
Premiul Nobel pentru Medicină din 2016 a fost acordat japonezului Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismului autofagiei (autorecuclarea corpului).
În 2015, distincția a fost caştigată de William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.
Sezonul Nobel 2017 va continua săptămâna aceasta, marţi cu premiul Nobel pentru fizică, miercuri cu premiul Nobel pentru chimie, joi cu Nobelul pentru Literatură și vineri cu cel pentru Pace.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 9 octombrie.
Laureatul va primi o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro).
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.