Nivelul de radiații la Cernobîl este anormal. Ar fi crescut după ce rușii au preluat controlul
O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organul de supraveghere nuclear al ONU, urmează să sosească marți la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina pentru a efectua o misiune de siguranță, după săptămâni de incertitudine ca urmare a retragerii Rusiei din zonă în martie.
Situația de la Cernobîl foarte periculoasă
Rafael Grossi, șeful AIEA, va conduce o misiune de experți pentru „livrarea echipamentelor, efectuarea de evaluări radiologice și restabilirea sistemelor de monitorizare a garanțiilor”.
Șeful organului de pază atomic al ONU a condamnat marți ocuparea de către forțele ruse a locului dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, considerând-o „foarte, foarte periculoasă”.
„Situația a fost absolut anormală și foarte, foarte periculoasă”, a declarat reporterilor directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în timpul unei vizite în zonă cu ocazia aniversării tragediei, scrie AFP.
Trupele ruse, expuse la radiații în Pădurea Roșie
Energatom a transmis că nu este clar ce au făcut armata rusă în pădurea roșie. Mai mult, este foarte posibil ca soldații să fi fost expuși la volum semnificativ de radiații în urma acțiunilor pe care le-au desfășurat într-un dintre cele mai periculoase zone de la Cernobîl.
Praful gros radioactiv ridicat de vehiculele grele rusești ar fi putut fi inhalat de trupe, care nu purtau echipament de protecție antiradiații, au spus lucrătorii fabricii.
Cernobîlul a căzut în mâinile trupelor ruse în prima săptămână de război din Ucraina. Trupele ruse și-au anunțat intenția de a pleca și au predat controlul personalului ucrainean. Fabrica este acum din nou sub controlul autorităților ucrainene.