Nivelul apei Dunării poate crește cu 120 cm într-o zi. Alertă totală de inundații în toată Ungaria

Nivelul apei Dunării poate crește cu 120 cm într-o zi. Alertă totală de inundații în toată Ungaria
Foto: Pixabay.

Autoritățile ungare sunt în alertă după ce ultima prognoză hidrologică indică faptul că nivelul apei Dunării poate crește cu până la 120 de centimetri pe zi în următoarea perioadă.

Despre aceasta a relatat Gabriella Siklós, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale Naționale a Apelor, potrivit blikk.hu.

Nivelul apei este în creștere pe toate secțiunile Dunării din Ungaria, „iar în următoarele 10 zile se va atinge mereu un vârf undeva pe secțiunea maghiară a Dunării”, a declarat Gabriella Siklós, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale Naționale a Apelor, la InfoRádio.

Nivelul Dunării crește amenințător și la Budapesta, iar „valul de maree ar putea ajunge marți în părțile inferioare ale cheiului”, a mai spus Gabriella Siklós. „Nivelul apei se schimbă foarte repede, poate crește cu până la 1 metru și 20 de centimetri pe zi”, a mai spus aceasta.

La cererea guvernelor locale, Garda Națională lucrează și la Pilismarót și Dunaalmás pe Dunăre pe lângă apărarea administrației locale, dar au fost trimiși și militari la Lajta.

Între timp, ministrul ungar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a anunțat luni că armata Ungariei este pregătită de acţiune, iar în prezent, 367 de militari sunt în misiune pe diguri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`