Ninge ca-n povești în Tasmania, un stat mic, situat în sudul Australiei. Ninsoarea este un fenomen foarte rar pe aceste meleaguri, iar locuitorii spun că n-au mai văzut zăpadă care să se aștearnă din 1970.
În unele părți ale țării stratul de zăpadă a tins chiar și 20-30 de centimetri la începutul lunii august, a acoperit străzile și mașinile locuitorilor, dar a provocat și neplăceri, precum scăderi de electricitate, închideri de drumuri și blocaje rutiere.
Snow in Tasmania first time I have seen snow!!! pic.twitter.com/9btHgiNn4n
— bamtheteslaman (@bamtheteslaman1) August 5, 2020
Pe continentul australian, anotimpurile sunt total opuse celor din emisfera nodică, adică din decembrie până în februarie este vară, din martie până în mai este toamnă, din iunie până în august este iarnă,iar din septembrie până în noiembrie este vară. Tasmania are patru anotimpuri distincte, sezonul căldurosținânddin decembrie până în martie. Temperaturile medii maxime de vară sunt cuprinse între 17 și 23 de grade Celsius, iar în timpul iernii, scad între3 și 11 grade Celsius, în vreme ce precipitațiile variază dramatic de-a lungul insulei.
Șeful birolui de meteorologie,Matthew Thomas a declarat pentru yahoonewsaustralia că formarea stratului de zăpadă în nordul Australiei este un fenomen care nu a mai avut loc de mai bine de 40 de ani.
“Ultima dată când am văzut zăpada așternându-se înLaunceston( un oraș din nordul Tasmaniei) era începutul anilor‘70, iar evenimente comparabile au mai avut loc în 1921.E un eveniment rar în Tasmania. De asemenea, s-a mai întâmplat și înHobart, ultimele două evenimentefiind în 1986 și 2015″ a spus acesta.
An Antarctic air mass brought snow to low levels in parts of Tasmania & Victoria during the last 12 hrs. Snow will continue during the next 2 days in parts of TAS, VIC & southern NSW.
Full story at https://t.co/iyu5roDOWG
: @natashamulhallphotography (IG) in #Hobart, TAS pic.twitter.com/HlF7OP4Epj
— Weatherzone (@weatherzone) August 4, 2020
Ninsorile abundente în Tasmania reprezintăun fenomen rar, dar foarte probabil a mai declarat meteorologul.
“Totuși nu e un fenomen rar în sudul Tasmaniei. Este posibil să ningă pe tot parcusul anului în această țară, din cauza fronturilor de aer rece care vin dinspre Antarctica” a spus acesta.
Un vârtej de aer înghețat din Antarctica a trecut prin zonele cu presiune atmosferică joasă din estul și sudul statului și a cauzat descărcări electrice, ploi torențiale și o furtună înghețată. De asemenea, un front de vânturi înghețate sudice, au lovit sudul și estul Tasmaniei peste noapte, în Hobart înregistrându-se94 km/hșiMaria Island 100 km/h., au mai explicat meteorologii.
PotrivitStrange Sounds, căderea de zăpăda a fost provocată un front de aer care s-a deplasat în nord dinspreAntarctica, numit „rafalăAntarctică” ( antarctic blast).
Vremea rece va persista și în următoarele zile, spun meteorologii.