Teama de coronavirus amână procesul lui Nicolas Sarkozy / Fostul președinte al Franței riscă până la 10 ani de închisoare și o amendă de un milion de euro

Teama de coronavirus amână procesul lui Nicolas Sarkozy / Fostul președinte al Franței riscă până la 10 ani de închisoare și o amendă de un milion de euro
foto: Hepta.ro / DPA Images / Valery Hache

UPDATE, 23 noiembrie, ora 18.50 //Procesul în care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy este judecat pentru presupuse fapte de corupție și trafic de influență a început luni, dar a fost amânat aproape imediat, pentru ziua de joi, după ce reprezentantul legal al unuia dintre inculpați a făcut o solicitare în acest sens, invocând motive de sănătate, transmite Politico Europe.

Atât Nicolas Sarkozy, cât și Thierry Herzog și-au făcut apariția la procesul care se desfășoară la o instanță din Paris, dar Azibert nu a venit, iar avocatul său, Dominique Allegrini, acerut o amânare din motive medicale. Judecătoarea Christine Mee a dispus o amânare până joi după-amiază, astfel încât specialiștii să examineze starea de sănătate a lui Azibert.

„Clientul meu se numără printre cei mai vulnerabili oameni (la COVID-19)”, a susținut Allegrini, într-un interviu desfășurat înainte de începerea procesului, „și doctorii săi l-au sfătuit cu tărie să nu părăsească locuința”.

Știrea inițială //Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy este judecat, luni, pentru fapte de corupție și trafic de influență. El este acuzat că s-a oferit să sporească șansele unui înalt magistrat de a obține o promovare în Monaco în anul 2014, în schimbul divulgării unor informații despre o anchetă judiciară împotriva sa, transmite Euronews.

Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, este judecat luni pentru fapte de corupție

Thierry Herzog, avocatul lui Nicolas Sarkozy, și Gilbert Azibert, judecătorprincipal, sunt judecați și ei. Dacă va fi găsit vinovat, fostul președinte francez riscă până la zece ani de închisoare și o amendă de un milion de euro.

Cazul datează din anul 2014, când anchetatorii recent înființatului Parchet național financiar francez interceptau telefoanele lui Sarkozy și Herzog pe fondul acuzațiilor că fostul președinte ar fi primit în mod ilegal milioane de euro de la răposatul dictator libian Muammar Gaddafi pentru finanțarea campaniei sale prezidențiale de succes din 2007.

La acel moment, Sarkozy, care a fost înlocuit în funcție de Francois Hollande în anul 2012, era anchetat și sub suspiciunea că ar fi primit plăți ilegale de la miliardara Liliane Bettencourt, moștenitoarea imperiului L`Oreal, tot pentru finanțarea aspirațiilor sale prezidențiale.

Convorbirile telefonice înregistrate între Sarkozy și Herzog i-au făcut pe anchetatori să suspecteze că fostul lider francez s-a oferit să își folosească relațiile pentru a-i facilita judecătorului Azibert obținerea unei poziții mult râvnite în Monaco, în schimbul informațiilor legate de dosarul Bettencourt.

În 30 ianuarie 2014, Herzog i-a spui lui Sarkozy despre un schimb pe care l-a avut cu „Gilbert”, un înalt magistrat care, deși nu instrumenta cazul său, aparent „avea acces” la documente confindențiale, potrivit AFP.

Două zile mai târziu, Sarkozy i-a cerut avocatului său să îl contacteze pe o altă linie telefonică – pe care își asuma identitatea de Paul Bismuth – pentru că suspecta că pe numărul său oficial convorbirile sunt ascultate de autorități.

La câteva zile distanță, Herzog reitera că Azibert este optimist cu privire la perspectiva lui Sarkozy în ceea ce privește dosarul Bettencourt. El a menționat că Azibert este interesat de o poziție de nivel înalt în Monaco, iar Sarkozy a răspuns: „Îl voi ajuta”.

Totodată, Herzog adăuga că Azibert i-a transmis că nu îndrăznește să ceară „o mână de ajutor”, iar el i-a răspuns: „Glumești, la ceea ce faci…”

Ulterior, când Sarkozy se pregătea să călătorească la Monaco, Herzog i-ar fi amintit „să pună o vorbă pentru Gilbert” dacă e posibil. Sarkozy l-a asigurat că va face „pașii necesari”, dar două zile mai târziu, pe linia sa oficială, fostul președinte francez susține că nu a mai pus nicio vorbă pentru că l-ar fi deranjat „să ceară ceva” de la ministrul monegasc de Stat pe care nu îl cunoaște atât de bine.

Anchetatorii sunt de părere că răsturnarea de situație ar putea fi pusă pe seama faptului că Sarkozy și avocatul său aflaseră că linia lor oficială este ascultată – fostul președinte francez neagă acuzația.

În 3 martie, în timpul unei convorbiri cu Azibert, Herzog afirma: „Pașii necesari au fost făcuți în Monaco. Îți voi spune în persoană”. „Suntem forțați să spunem anumite lucruri la telefon”, a adăugat el, „pentru că am aflat niște chestii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`