Cea mai înaltă Curte de Apel din Franța a confirmat verdictul împotriva fostului președinte Nicolas Sarkozy pentru corupție și trafic de influență, ordonându-i acestuia să poarte brățara electronică timp de un an, o premieră pentru un fost șef de stat, potrivit The Guardian.
Sarkozy, care anterior fusese găsit vinovat de încercări ilegale de a obține favoruri de la un judecător, va respecta „evident” termenii condamnării după verdictul Curții de Casație, dar va duce cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru apel, a declarat avocatul Agenției France-Presse.
Sarkozy a făcut apel împotriva condamnării sale din 2021, pentru care a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare. Doi dintre ani au fost suspendați și Sarkozy va purta o brățară de monitorizare electronică în loc să meargă la închisoare în ultimul an.
Patrice Spinosi, avocatul lui Sarkozy, a declarat că va face apel la Curtea Europeană pentru drepturile omului pentru a contesta decizia.
Spinosi a adăugat că Sarkozy va respecta hotărârea, dar va continua să folosească toate mijloacele legale disponibile pentru a-și dovedi nevinovăția.
Sarkozy, un conservator care rămâne o figură importantă în politica franceză chiar și după ce și-a părăsit mandatul în 2012, a fost găsit vinovat de o instanță inferioară pentru încercarea de a mitui un judecător și pentru trafic de influență în schimbul informațiilor confidențiale despre o investigație privind finanțarea campaniei sale din 2007.
Instanța a constatat că Sarkozy a conspirat pentru a-i asigura un loc de muncă în Monaco unui judecător în schimbul unor informații privilegiate despre o investigație privind acuzațiile conform cărora Sarkozy ar fi acceptat plăți ilegale de la moștenitoarea L’Oréal, Liliane Bettencourt.
Judecătorul, Gilbert Azibert, a fost și el condamnat pentru corupție și trafic de influență.
Sarkozy urmează să fie judecat anul viitor pentru acuzații de corupție și finanțare ilegală legate de presupusa finanțare libiană a candidaturii sale prezidențiale de succes din 2007. Sarkozy neagă orice faptă greșită. Dacă va fi găsit vinovat în cazul Libia, Sarkozy riscă până la 10 ani de închisoare.