Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că el și omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, cu care a discutat joi la Varșovia, au decis împreună să continue să sprijine Republica Moldova, Ucraina și Georgia în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană.
„Discuțiile de astăzi au permis, totodată, trecerea în revistă a progreselor pe care le-au realizat țările noastre și, de asemenea, ne-au permis să stabilim o serie întreagă de repere la nivelul ministerelor de linie, convenind astfel ca împreună să urmărim ca ceea ce astăzi s-a discutat, ceea ce astăzi s-a semnat să poată să fie concretizat în realitate. Am discutat aspectele legate de ceea ce putem să facem împreună pentru a rezolva situația energetică și cea a gazelor, care afectează ambele țări, și de asemenea am căutat împreună să găsim soluții și să continuăm să sprijinim cele două țări care de asemenea pot fi afectate de criza energetică și criza gazelor. Este vorba de Ucraina și Republica Moldova”, a spus premierul României, în cadrul conferinței comune de presă.
Guvernele României și Poloniei vor continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.
„În tot acest ansamblu de discuții, practic, ne aflăm în cea de-a treia rundă de consultări interguvernamentale. Este important și relevant să subliniez că împreună am decis să continuăm sprijinim atât Ucraina, cât și Republica Moldova și Georgia în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană. Au fost discuții care, sigur, n-au putut să lipsească din tot ceea ce noi întreprindem în plan bilateral, dar foarte important tot ceea ce noi întreprindem împreună atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Ucraina a solicitat formal aderarea la Uniunea Europeană și dorește ca procedura să se desfășoare într-un ritm accelerat, însă înaintea războiului avea mai multe restanțe în ceea ce privește reformele necesare – spre deosebire de Republica Moldova, care în ultimii ani a făcut progrese concrete în acest sens, măsurile sale ferme și atitudinea pro-europeană a administrației de la Chișinău fiind salutate în mai multe rânduri de oficialii europeni.
În schimb, Ucraina fusese criticată pentru restanțe privind asigurarea independenței justiției, lupta anticorupție sau chiar respectarea drepturilor minorităților naționale. Chiar și statul român a criticat legislația ucraineană care limita drastic accesul minorităților la limba maternă, o legislație incompatibilă cu principiile și valorile UE.