Nicio țară dezvoltată occidentală care deține combustibili fosili în Marea Nordului nu are de gând să oprească exploatarea acestora ca să salveze planeta

Nicio țară dezvoltată occidentală care deține combustibili fosili în Marea Nordului nu are de gând să oprească exploatarea acestora ca să salveze planeta
Foto simbol: Pixabay

Niciunul dintre marii producători de petrol și gaze din jurul Mării Nordului nu intenționează să oprească forajul suficient de curând pentru a atinge ținta globală de încălzire globală până la doar 1,5°C, a constatat un raport.

Exploatarea exagerată a combustibililor fosili pune în pericol întreaga planetă

Cele cinci țări – Regatul Unit, Germania, Olanda, Norvegia și Danemarca – nu au reușit să-și alinieze politicile de exploatare de petrol și gaze cu promisiunile lor privind salvarea climei în temeiul acordului de la Paris, potrivit grupului de campanie Oil Change International.

Guvernele țărilor din zona Mării Nordului trebuie să acționeze urgent, a spus Silje Ask Lundberg de la Oil Change International, unul dintre cei care au întocmit raportul. „Eșecul de a aborda aceste probleme nu numai că subminează obiectivele climatice internaționale, dar pune, de asemenea, în pericol viața planetei noastre.”

Raportul a constatat că politicile din Norvegia și Marea Britanie sunt cele mai îndepărtate de Acordul de la Paris, deoarece țările explorau „agresiv” și acordau licențe noi zăcăminte de petrol și gaze. În 2021, Agenția Internațională pentru Energie a constatat că nu mai era loc pentru noi explorări petroliere în calea către zero emisii nete.

Tessa Khan, fondatorul grupului de campanie pentru schimbările climatice Uplift, a declarat că Regatul Unit se află într-un club mic de țări care provoacă o criză pentru câștiguri publice insignifiante. „Acest guvern este hotărât să stoarcă până la ultima picătură de combustibil din Marea Nordului, dar știm că avem deja mai mult petrol și gaz decât este sigur să ardem.”

Cele cinci țări din Marea Nordului poartă una dintre cele mai mari responsabilități pentru că au încălzit planeta

Raportul a criticat Olanda pentru că vrea să-și crească producția de petrol și gaze, iar Germania, care produce doar cantități mici de petrol și gaze, pentru că nu a stabilit politici pentru a se îndepărta totl de astfel de combustibili.

Danemarca, care a redus la jumătate producția în ultimii cinci ani, s-a clasat cel mai bine pentru că a stabilit o dată de încheiere pentru producția de petrol și gaze și a anulat noi runde de licențiere inițiate de stat. Țara a co-fondat, de asemenea, Alianța Beyond Oil and Gas a țărilor care lucrează pentru eliminarea treptată a combustibililor la nivel mondial.

Dar militanții au cerut Danemarcei să închidă lacune care permit noi licențieri în circumstanțe limitate și să mute data de încheiere din 2050 la începutul anilor 2030.

Cele cinci țări din Marea Nordului poartă una dintre cele mai mari responsabilități pentru că au încălzit planeta și au mai mulți bani decât majoritatea pe care să-i cheltuiască pe energie curată. De asemenea, ele au susținut adesea că sunt lideri la summiturile internaționale privind clima.

Truls Gulowsen, șeful filialei norvegiene a grupului ecologist Prietenii Pământului, a spus că nu este surprins că Norvegia se află printre țările analizate în raport.

„Deși dispune de toate instrumentele din lume pentru a asigura o tranziție justă, alegerea guvernului nostru este de a continua să fie cel mai agresiv explorator de petrol și gaze din Europa. Acest lucru este complet deplasat și total nealiniat cu Acordul de la Paris și cu responsabilitatea noastră în materie de climă.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)