New York Times: Ucraina a cumpărat arme de la un traficant pe care Zelenski îl numise criminal în 2019. Acesta a făcut un profit de sute de milioane de dolari până acum. O mare parte din banii care alimentează acest sistem provin din ajutorul european

New York Times: Ucraina a cumpărat arme de la un traficant pe care Zelenski îl numise criminal în 2019. Acesta a făcut un profit de sute de milioane de dolari până acum. O mare parte din banii care alimentează acest sistem provin din ajutorul european
Ministerul ucrainean al Apărării: Ucraina a primit aproximativ 10% din armele pe care le dorește de la Occident. Sursa foto: Pixabay

În goana sa după arme, Ucraina a dat înapoi toate normele anticorupție și a apelat la persoane considerate non-grata.
În primele săptămâni ale războiului din Ucraina, cu armata rusă care se îndrepta spre Kiev, guvernul ucrainean avea nevoie de arme, și repede. Așa că Ministerul său al Apărării a dat un telefon disperat și improbabil.

Pashinsky, unul dintre cei mai corupți politicieni și oameni de afaceri din Ucraina, l-a salvat pe Zelenski

La celălalt capăt al firului se afla Serhiy Pashinsky, un fost deputat care supraveghea de ani de zile cheltuielile militare. Și-a petrecut o mare parte din această perioadă sub investigație pentru suspiciuni de corupție sau negând acuzațiile de autodepășire. În prezent, trăia într-un exil politic virtual la proprietatea sa de la țară, marginalizat de președintele Volodimir Zelenski și de promisiunea acestuia de a eradica corupția.

„Ieșiți pe străzi și întrebați dacă Pashinsky este un criminal”, a declarat Zelenski la televiziunea națională în 2019. „Vă garantez că din 100 de oameni, 100 vor spune că este un criminal”.

Dar Pashinsky avea legături cu traficanții de arme și, poate la fel de important, știa cum să opereze, nefiind intimidat de birocrație.
În guvern, acest lucru îl făcuse să fie sursă de scandal. Pe timp de război, l-a făcut de neprețuit.

Optsprezece luni mai târziu, o investigație a New York Times a constatat că o companie legată de Pashinsky a devenit cel mai mare furnizor privat de arme din Ucraina. Aceasta cumpără și vinde grenade, proiectile de artilerie și rachete printr-o rețea transeuropeană de intermediari. Compania, Ukrainian Armored Technology, a raportat anul trecut cel mai bun an al său, cu vânzări în valoare totală de peste 350 de milioane de dolari, în creștere de la 2,8 milioane de dolari în anul dinaintea războiului.

Pentru a trimite mai repede arme pe linia frontului, liderii au reînviat figuri din trecutul dur al Ucrainei și au anulat, cel puțin temporar, ani de politici anticorupție. Oficialii guvernamentali au încetat să mai pună pe lista neagră furnizorii care au jefuit armata și au renunțat la multe reguli de transparență în acest domeniu.

Administrația lui Zelenski a făcut toate acestea în timp ce promitea să continue să lupte împotriva corupției, scrie New York Times. Acest lucru a dus la contradicții incomode – cum ar fi faptul că administrația s-a adresat pentru ajutor cuiva pe care îl etichetase ca fiind un infractor, cumpărând cu recunoștință arme de la acesta și investigându-l în același timp.

Compania Ukrainian Armored Technology are zeci de milioane de dolari din contracte în derulare pentru a sprijini efortul de război

Riscul pe termen lung este ca aceste schimbări temporare să se înrădăcineze și ca Pashinsky și alții care au fost înainte de război marginalizați să iasă din război cu mai mulți bani și mai multă influență ca niciodată.

O investigație a Times în toată Europa arată cum politicile Ucrainei, au dus la creșterea prețurilor și au adăugat strat după strat de profit.

Rețeaua lui Pashinsky, de exemplu, cumpără arme și apoi le vinde, apoi le cumpără din nou și le vinde încă o dată, potrivit contractelor clasificate și documentelor guvernamentale obținute de The Times, împreună cu interviuri cu actuali și foști oficiali guvernamentali și personalități din industria armelor.

Cu fiecare tranzacție, prețurile cresc – la fel ca și profiturile asociaților lui Pashinsky – până când cumpărătorul final, armata ucraineană, plătește cel mai mult. Folosirea mai multor brokeri în acest mod poate fi legală, dar este o modalitate testată în timp de a umfla profiturile și un lucru pe care Pentagonul îl evită.

O mare parte din banii care alimentează acest sistem provin din ajutorul european, potrivit unui oficial care cunoaște finanțarea de război a Ucrainei. Dar oficialii europeni și americani nu vor să discute despre Pashinsky, de teamă să nu confirme versiunea Rusiei potrivit căreia guvernul ucrainean este iremediabil corupt și trebuie înlocuit.

Totuși, în privat, ei spun că reapariția unor figuri precum Pashinsky este unul dintre motivele pentru care guvernele american și britanic cumpără muniție pentru Ucraina, mai degrabă decât să-i dea pur și simplu bani.

Atunci când guvernul din Ucraina dorește să cumpere arme, negociază cu Pashinsky

Pashinsky, care este șeful grupului comercial al industriei de armament ucrainene, neagă că ar avea vreun interes financiar în afacerile cu arme. Pe hârtie, el are dreptate. Dar, în Ucraina, documentele nu reflectă întotdeauna realitatea.

Oficiali din trei părți diferite ale guvernului ucrainean, inclusiv un oficial de top în domeniul achizițiilor de arme, spun că atunci când guvernul dorește să cumpere de la Ukrainian Armored Technology, negociază cu Pashinsky. „El a avut întotdeauna grijă de modul în care este organizată această companie”, a declarat Havrylov.

sursă foto. captură YT

Armata ucraineană se bazează în mare măsură pe muniția de calibru sovietic, iar cantitatea de muniție existentă este limitată, în principal în fostele țări din fostul bloc sovietic, inclusiv în unele care sunt reticente în a antagoniza Rusia prin vânzarea către Ucraina. Obținerea accesului la această aprovizionare necesită rețele experimentate, pe care Pashinsky și echipa sa le au.

Pashinsky a negat că a negociat astfel de acorduri și a pus anii de scandaluri pe seama campaniilor de dezinformare rusești. „Nu am fost și nu voi fi niciodată o întruchipare sau un simbol al unui sistem corupt”, a declarat el.

El a recunoscut investigația penală în curs de desfășurare, dar a spus că aceasta a fost motivată de o idee greșită în rândul oficialilor guvernamentali că vânzătorii de arme obțin profituri nedrept de mari. El s-a numit „un cetățean responsabil al țării mele, care nu a trădat-o niciodată și nu o va trăda niciodată”.

În ceea ce privește comentariile lui Zelenski la adresa lui, de acum câțiva ani, „Președintele a făcut pur și simplu o greșeală”, a spus el. „E și el om”.

De-a lungul anilor, anchetele penale privind afacerile sale au fost respinse. Fiul lui Pashinsky a obținut un loc de muncă la un cumpărător de arme deținut de stat, iar Ukrainian Armored Technology a obținut contracte guvernamentale pentru mortiere și vehicule blindate, deși avea puțini angajați și nicio capacitate de producție. Familia sa a cumpărat un Mercedes și un Range Rover și s-a mutat într-o casă de 10.000 de metri pătrați pe o proprietate înconjurată de ziduri, cu un lac și o biserică privată.

Înainte de război, corupția endemică a fost o preocupare constantă pentru liderii americani și europeni

Aceștia doreau să sprijine Ucraina împotriva Rusiei, dar se temeau să arunce cu bani în politicieni care tratau acest lucru ca pe un mijloc de profit personal. Occidentul a exercitat mult timp presiuni asupra Ucrainei pentru a eradica corupția, considerând-o o condiție prealabilă pentru aderarea țării la alianța militară NATO și la Uniunea Europeană.

Atunci când grupul Transparency International a studiat sistemul de achiziție de arme din Ucraina pentru un raport din 2015, anchetatorii au considerat interesele concurente ale lui Pashinsky – mare afacerist în domeniul armelor și președinte al comitetului care supraveghea tranzacțiile de arme ale statului – ca fiind un obstacol în calea luptei anticorupție, potrivit unei persoane care a lucrat la acea anchetă.

Poliția finlandeză avertizează că o parte din armele destinate Ucrainei ajung pe piața neagră din Europa, sursă: captură Yt

La câteva săptămâni după începerea războiului, Ukrainian Armored Technology avea contracte guvernamentale de zeci de milioane de dolari pentru obuze de mortier, rachete, rachete și grenade. Numai în martie 2022, arată documentele, Ucraina a fost de acord să plătească companiei mai mult de 100 de milioane de dolari.

În cea mai mare parte a anului trecut, Ukrainian Armored Technology a livrat mai fiabil decât companiile de stat, arată un audit al Ministerului Apărării.

Unii oficiali ucraineni acuză compania că a crescut prețurile prin licitații împotriva companiilor de stat pentru a cumpăra arme. Dacă este așa, acest lucru nu este în întregime vina lui Pashinsky.

La începutul războiului, guvernul ucrainean ar fi putut să păstreze neschimbate normele anticorupție și să lase guvernul să facă achizițiile. În schimb, oficialii au decis să înroleze cât mai mulți brokeri de arme posibil.

Pashinsky a furnizat provizii cruciale mai devreme decât aliații Ucrainei, a declarat Havrylov. Și este ferm convins că oamenii care au avut rezultate în acea perioadă nefastă nu ar trebui să fie chestionați în retrospectivă.

„Să nu ne atingem de oameni pentru ceea ce au făcut în februarie, martie 2022”, a spus dl Havrylov. „Chiar dacă pare suspect”.

Materialul întreg din New York Times se poate găsi aici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`