New York Times: Scholz vrea să facă oficial faptul că Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat (VIDEO)

Publicat: 15 02. 2022, 20:39
Actualizat: 15 02. 2022, 23:19
Scholz vrea să facă oficial că Ucraina nu va adera în NATO, în viitorul apropiat Foto: Hepta.ro / DPA Images / Britta Pedersen

După ce a părăsit Kremlinul în seara asta, Scholz a avut o conferință de presă separată cu reporterii vorbitori de limbă germană. Jurnalistul New York Times, Anton Troianovski, a precizat pe Twitter care au fost punctele cheie ale conferinței.

Scholz a precizat clar că încearcă să oficializeze intenția de a nu lăsa Ucraina să adere la NATO, ca o modalitate de a preveni războiul.

„Adevărul este că toți cei implicați știu că aderarea Ucrainei la NATO nu este pe ordinea de zi. Toată lumea trebuie să se retragă puțin aici și să realizeze clar că nu trebuie să avem un posibil conflict militar în legătură cu o chestiune care nu este în discuție pe ordinea de zi.”, a transmis Scholz, conform sursei citate.

„Deci, este o chestiune de capacitate de conducere pentru toți cei implicați – Rusia, Ucraina, NATO – pentru a ne asigura că nu avem o situație absurdă.”

„Trebuie să reușim acest lucru și toate discuțiile pe care le am se învârt în jurul acestui lucru într-o oarecare măsură.”

„Cu toții știți acest lucru cu siguranță, acum este sarcina noastră să găsim o cale care să fie acceptată de fiecare în ceea ce privește propriile poziții și opinii, dar care să funcționeze și pentru restul.”, a continuat acesta.

Scholz s-a întâlnit și cu societatea civilă la Moscova, în această seară, transmite biroul său.

Trebuie spus că Scholz a fost mult mai dur cu Putin din punct de vedere retoric în conferința lor de presă comună decât a fost Macron săptămâna trecută.

Concluziile discuției dintre Scholz și Putin

Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul Germaniei Olaf Scholz s-au întâlnit marți la Moscova.


Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia nu dorește un război în Europa, dar a descris situația din regiunile separatiste din estul Ucrainei drept „genocid” și a cerut ca luptele de acolo să fie rezolvate prin respectarea acordurilor de la Minsk.

„Vrem (n.r. un război) sau nu? Bineînțeles că nu. De aceea ne-am prezentat propunerile pentru un proces de negociere”, a spus Putin în cadrul unei conferințe de presă comune cu Olaf Scholz.

Scholz a spus că este de acord că opțiunile diplomatice sunt „departe de a fi epuizate”. Anunțul retragerii trupelor este un „semnal bun”, a spus el, adăugând că speră că „vor urma mai multe”.

El a mai precizat că dacă rezoluția votată azi de Parlamentul Rusiei privind recunoașterea independenței Donbas intră în vigoare, încalcă acordurile de la Minsk.

Parlamentarii Federației Ruse au votat marți pentru a-i cere lui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Prin moțiunea votată de parlamentarii ruși i se solicită președintelui Vladimir Putin să recunoască formal așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk, care și-au declarat independența față de Kiev în 2014.

„Așa cum se vede, rezoluția Dumei este în primul rând una propagandistică”, susține Konstantin Skorkin, un expert din Donbas, care face parte din think tank-ul Carnegie Moscow Center.

Înainte de întâlnirea sa cu Putin, cancelarul Germaniei a spus că nu există „motive înțelese” pentru acumularea a peste 130.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei la nord, sud și est și a cerut mai mult dialog.