Războiul din Ucraina este pe cale să intre în cea mai periculoasă fază, în care se înfruntă „strategia de iarnă” a lui Vladimir Putin cu „strategia de vară” a NATO, susține Thomas L. Friedman într-un articol pentru New York Times.
E adevărat că mulți generali ruși au murit, iar armata rusă a suferit pierderi uluitoare în Ucraina, dar e la fel de adevărat că acest război a provocat o criză a gazelor naturale, a benzinei și a prețurilor la alimente în Europa. Dacă acest conflict se va prelungi, s-ar putea ca la iarnă multe familii din UE să fie nevoite să aleagă între mâncare și încălzire, spune Friedman.
Și exact de acest lucru vrea să profite Putin. El va încerca să prelungească războiul cât mai mult, în sepranța că inflația și prețurile tot mai mari vor sparge unitatea Occidentului.
Dacă prețurile vor continua să crească și penele de curent vor fi tot mai dese, sunt șanse ca membrii NATO să înceapă să pună presiuni pe președintele ucrainean
Volodimir Zelenski să ajungă la un acord cu Rusia, oricum ar fi el, numai să se termine odată războiul.
De partea celalaltă, ucrainenii și membrii NATO speră ca, pe parcursul verii, armata rusă să obosească atât de tare în Ucraina, încât Putin să fie nevoit să accepte un armistițiu.
Vladimir Putin ezită să declare oficial război Ucrainei și, implicit, să decreteze mobilizarea generală, pentru că asta ar însemna să recunoască în fața rușilor că „operațiunea militară specială” în Ucraina e, de fapt, un război, care nu merge deloc bine pentru ei.
În acest context, NATO speră ca soldații ucraineni să folosească eficient HIMARS-urile primite de la americani, așa încât să provoace cât mai multe victime și pagube în armata rusă.
Dacă acest lucru se va întâmpla, Putin ar putea fi forțat practic de împrejurări să încheie un armistițiu, care ar putea duce la o relaxare a pieței energiei și a celei alimentare.
„Războiul din Ucraina nu se va termina cu adevărat atât timp cât Putin va fi la putere în Moscova.
Ăsta un apel pentru înlăturarea sa de la putere, căci numai rușii pot hotărî, ci e o simplă observație, dovedind că acesta a fost mereu războiul lui Putin. Putin l-a plănuit, l-a regizat și l-a justificat.
Lui îi e imposibil să conceapă Rusia ca mare putere fără Ucraina”, a mai scris Thomas L. Friedman pentru New York Times.