New York Times: Pentru populația îmbătrânită a Europei, canicula reprezintă noul COVID

Publicat: 22 07. 2023, 00:14
Actualizat: 22 07. 2023, 00:14
Foto: Pixabay.com

Temperaturile care au atins niveluri record în această vară au întărit izolarea multor persoane în vârstă și, odată cu aceasta, amenințările la adresa sănătății lor, scrie The New York Times.

Reporterii americani s-au deplasat în Italia, unde zilele acestea s-au înregistrat temperaturi de până la 47 de grade, și au scris despre dificultățile cu care se confruntă bătrânii în această perioadă cu temperature extreme.

Donata Grillo, o femeie în vârstă de 75 de ani care a supraviețuit cancerului și care are un stimulator cardiac și probleme grave de vedere, se așază pe un scaun lângă balcon, cu un burete umed în poală.

În sufrageria ei e un aer fierbinte, iar buretele e singurul aliat în lupta cu canicula care a cuprins Roma – în această săptămână, în capitala Italiei au fost înregistrate 41 de grade Celsius.

În locuința Donatei nu există aer condiționat, nici ventilator și nici frigider funcționabil. „Ai senzația că strecori paste fierte toată ziua”, se plânge femeia,.

Vizita unui asistent social e singurul contact uman pe care îl are de câteva zile. „Să nu pleci nicăieri, este prea cald și prea periculos pentru tine”, i-a spus Donatei Carlotta Antonelli, în vârstă de 28 de ani, care lucrează la organizația caritabilă romano-catolică Caritas.

Mulți bătrâni cărora sănătatea șubredă le îngreunează deplasarea au fost forțați să rămână în case, chiar dacă nu au aer condiționat. Astfel că s-au trezit într-o izolare similară celei din pandemie. Pentru ei, canicula a devenit noul COVID, scrie NYT.

Pentru Italia, valul de căldură este o problemă agravată de faptul că populația e mult îmbătrânită – are cea mai mare pondere a vârstnicilor din Europa. Aproximativ 24% dintre italieni au peste 65 de ani, iar peste 4 milioane dintre ei trăiesc singuri.

Anul trecut, Italia a fost expusă la temperaturi extreme, după ce a trecut prin trei valuri de căldură majore. Aproape 30% dintre cele circa 61.000 de decese cauzate de căldură în Europa s-au înregistrat în Italia, vârsta fiind un factor important. Numărul italienilor de peste 80 de ani este acum de aproximativ 4,5 milioane, aproape dublu față de acum 20 de ani.