New York Times: Pe fondul slăbirii sprijinului SUA pentru Ucraina și a candidaturii în ascensiune a lui Donald Trump, țările europene se pregătesc de un posibil război cu Rusia

Publicat: 29 01. 2024, 22:25

Odată cu ceea ce pare un succes viitor în alegeri a fostului președinte Donald Trump, care în trecut a promis că va părăsi NATO și recent a amenințat că nu va veni niciodată în ajutorul aliaților săi europeni, preocupările cresc în rândul națiunilor din Europa. Acestea cred că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO în următorul deceniu și că ar putea fi nevoite să-l înfrunte fără sprijinul SUA.

O mulțime de țări din NATO nu sunt pregătite să lupte împotriva Rusiei

Acest lucru s-ar putea întâmpla în doar cinci ani de la încheierea războiului din Ucraina, potrivit unor oficiali și experți care cred că ar fi suficient timp pentru ca Moscova să-și reconstruiască și să-și rearmeze armata.

„Întotdeauna am bănuit că aceasta este singura amenințare existențială pe care o avem”, a spus generalul-maior Veiko-Vello Palm, comandantul principalei divizii de luptă terestră a Armatei Estoniei, despre o posibilă invazie rusă.

„Ultimii câțiva ani au arătat, de asemenea, foarte, foarte clar că NATO, ca alianță militară, o mulțime de țări, nu sunt pregătite să desfășoare operațiuni la scară largă – adică, în limbaj uman simplu, o mulțime de armate NATO nu sunt pregătite pentru a lupta împotriva Rusiei”, a spus generalul Palm în timpul unui interviu din decembrie. „Deci nu este ceva foarte liniștitor.”

Șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narishkin, a declarat săptămâna trecută într-un interviu acordat agenției de știri de stat RIA Novosti că toate aceste discuții despre dorința Rusiei de a ataca alte țări europene fac parte dintr-o campanie occidentală de dezinformare pentru a stârni nemulțumirea împotriva Moscovei.

Îngrijorarea Europei a fost alimentată și mai mult în ultimele luni de militarizarea economiei ruse și de creșterile uriașe ale cheltuielilor pentru armată și industria armelor, în timp ce, în același timp, unii republicani din Congres caută să limiteze ajutorul american pentru Ucraina.

În 2006, îngrijorați că nu sunt pregătiți pentru un eventual conflict, înalții oficiali ai apărării din fiecare țară NATO au convenit să cheltuiască cel puțin 2% din producția lor internă anuală pe armatele lor.

Dar nu a fost o cerință clară, iar când cheltuielile militare au atins un punct scăzut în 2014, doar trei dintre cele 28 de țări membre ale NATO la acea vreme au îndeplinit criteriul de referință. Până anul trecut, doar 11 țări au atins pragul de 2%, deși un diplomat occidental a declarat săptămâna trecută că aproximativ 20 de state membre ar trebui să-l îndeplinească în 2024.

Țările NATO vor trebui să investească și mai mulți bani în arme și armată

Alianța își va testa pregătirea într-un exercițiu militar de o lună – inclusiv 90.000 de soldați – care a început săptămâna trecută, în ceea ce oficialii consideră ca fiind cel mai mare exercițiu pe care NATO l-a organizat de la sfârșitul Războiului Rece. Faptul că exercițiul este un test al modului în care forțele NATO ar răspunde la o invazie rusă a trezit îngrijorăti, în special în țările baltice și nordice.

Exercițiul NATO, cunoscut sub denumirea de Steadfast Defender 2024, este doar unul dintre motivele pentru care aliații se apropie de momentul de îngrijorare pe care Rusia l-ar putea depăși mai devreme decât mai târziu, potrivit lui Christopher Skaluba, directorul Inițiativei de Securitate Transatlantică la Consiliul Atlantic de la Washington.

El a spus că rezistența Rusiei în fața contraofensivei echipate de Occident a Ucrainei de vara trecută a arătat că Putin își poate redirecționa economia și populația pentru a reconstitui armata în termen de trei până la cinci ani.

Iar perspectiva revenirii fostului președinte Trump la Casa Albă i-a forțat pe europeni să se confrunte cu posibilitatea ca sprijinul american pentru Ucraina, sau chiar rolul său de conducere în NATO, să fie redus drastic chiar de anul viitor, a spus domnul Skaluba.

Îngrijorările unor țări europene au devenit mai pronunțate în ultimele câteva săptămâni

Într-un interviu din 21 ianuarie, comandantul militar de vârf al Norvegiei a avertizat că „avem puțin timp” pentru a construi apărări împotriva unei Rusii imprevizibile. „Există acum o fereastră care poate dura unul, doi, poate trei ani, în care va trebui să investim și mai mult într-o apărare sigură”, a spus comandantul general Eirik Kristoffersen.

În aceeași zi, președintele Finlandei Sauli Niinistö a încercat să calmeze îngrijorările generate de rapoartele potrivit cărora un scenariu Steadfast Defender va testa modul în care NATO ar răspunde la o invazie rusă a Finlandei.

„Niciunul dintre jocurile de război jucate de-a lungul deceniilor nu a fost jucat în termeni reali și nu aș reacționa exagerat nici acum”, a declarat Niinistö într-un program național de radio.

Și luna aceasta, comandantul militar superior al Suediei, generalul Micael Byden, și ministrul său pentru apărare civilă, Carl-Oskar Bohlin, au avertizat fiecare că Suedia trebuie să fie pregătită pentru război.

Avertismentele au declanșat o furtună de critici din partea partidului de opoziție din Suedia și a experților, care au calificat remarcile ca fiind înfricoșătoare și alarmiste.

Guvernului Estoniei a menționat chiar că terenul pe care Rusia l-a confiscat în primele zile ale invaziei din Ucraina din februarie 2022 – înainte de a fi împinsă înapoi pe linia frontului actual în estul Ucrainei – este aproximativ de dimensiunea statelor baltice.

„Ambiția lor este să-și refacă puterea”, a spus col. Mati Tikerpuu, comandantul Brigăzii a 2-a de Infanterie a Estoniei, care are sediul la aproximativ 30 de kilometri, sau 18 mile, de granița cu Rusia.

„Nu credem că întrebarea potrivită este dacă ”Rusia va încerca sau nu să invadeze, a spus colonelul Tikerpuu luna trecută de la comandamentul său de la baza armată Taara. „Este degrabă doar o întrebare despre când o va face”.