New York Times: Oligarhii est-europeni preiau publicaţii locale şi le folosesc ca unelte de partid. Dan Voiculescu, exemplul ales din România

Publicat: 28 11. 2014, 15:42

De-a lungul Europei de Est, oligarhi locali şi grupuri de investiţie, unele dintre ele conectate direct la guvern, preiau publicaţii şi alte companii media, fapt ce îngrijorează jurnaliştii, și nu numai, din cauza îngrădirii libertăţii presei, notează New York Times.

Jurnaliștii americani amintesc în materialul publicat și de Dan Voiculescu și compania media pe care o deține.

„În estul Europei, preluarea publicaţiilor pentru a le folosi ca unelte ale guvernului este doar una dintre îngrijorările din regiune, la doar un sfert de secol după căderea Zidului Berlinului”, scrie jurnalistul „New York Times“, Rick Lyman.

„În România, prima televiziune de ştiri, Antena 3, reprezintă doar o parte dintr-un imperiu media vast deţinut de miliardarul Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator al ţării. În august, Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare acuzat fiind de spălare de bani”, mai notează „New York Times“.

„În Slovacia, o companie media germană a vândut o porţiune mare dintr-o publicaţie independentă, serioasă, către un grup de investiţii care a reprezentat unul dintre subiectele de investigaţie ale publicaţiei. (…) Însă, situaţia din Slovacia este doar ultima dintr-un lung şir de altele asemănătoare în care proprietarii, de multe ori occidentali europeni sau americani, au ales să-şi vândă proprietăţile media din estul Europei şi interese locale puternice au intrat în joc, preluând controlul”, punctează jurnaliștii.

Andrej Babis, un mogul al fertilizatorilor şi agriculturii, nu doar că stăpâneşte cea mai mare editură a Cehiei şi alte mijloace media importante, dar este şi ministrul Finanţelor din Guvern, precizează jurnaliștii.

În Letonia, legile de nedezvăluire au ascuns mare parte din proprietarii agenţiilor de ştiri, asta până la o investigaţie despre corupţie a unuia dintre cei mai bogaţi afacerişti ai ţării, care a dezvăluit că el şi alţi doi oligarhi erau principalii proprietari.

În Ungaria, în afară de proprietatea statului a agenţiilor de ştiri, asociaţi de top ai premierului Viktor Orban controlează porţiuni semnificative din presă.

Câţiva oligarhi controlează companiile media din Bulgaria, ţară aflată în mod obişnuit pe primele locuri în Indexul Libertăţii Presei.