New York Times: La presiunile Chinei, Uniunea Europeană ar fi slăbit criticile la adresa Beijinului într-un raport prinvind practicile de dezinformare în contextul pandemiei de COVID-19

New York Times: La presiunile Chinei, Uniunea Europeană ar fi slăbit criticile la adresa Beijinului într-un raport prinvind practicile de dezinformare în contextul pandemiei de COVID-19
Foto: pixabay

Uniunea Europeană ar fi slăbit criticile la adresa Chinei dintr-un raport privind practicile de dezinformare în contextul pandemiei de COVID-19, scriu jurnaliștii de la New York Times, care precizează că modul în care documentul a fost revizuit de Bruxelles arată că Beijingul reacționează rapid și eficient pentru a opri criticile occidentale referitoare la răspunsul său la pandemie.

”China a continuat să desfășoare o campanie mondială de dezinformare pentru a îndrepta în altă direcție vina pentru extinderea pandemiei și pentru a-și îmbunătăți imaginea internațională”, ar fi fost una dintre mențiunile din varianta inițială a raportului întocmit de East StratCom Task Force a Serviciului European de Acțiune Externă.

Aceste precizări însă nu s-ar regăsi în versiunea care a fost publicată pe 24 aprilie, fiind înlocuite cu: „În ciuda impactului lor potențial grav asupra sănătății publice, surse oficiale și susținute de stat și de diverse guverne, inclusiv Rusia și – într-o mai mică măsură – China, au continuat să țină cont de teorii ale conspirației și dezinformare, atât pentru publiculUEcât și pentru ansamblul vecinilor”.

New York Times notează astfel că prima versiune a raportului a fost rescrisă după ce publicarea documentului a fost întârziată.

“China s-a mișcat rapid pentru a bloca publicarea documentului, iar Uniunea Europeană l-a retras. Raportul a fost în pragul publicării, până când oficialii înalți au ordonat revizuiri pentru a atenua limbajul utilizat”, scriu jurnaliștii americani.

Iar controversele din jurul acestui raport vin în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să obțină condiții mai bune pentru companiile sale din China, mai notează New York Times. Comețul dintre blocul comunitar și țara asiatică era estimat la peste 1,6 miliarde de dolari pe zi înainte de pandemie. Producătorii auto germani și fermierii francezi, alături de alte industrii, se numără printre categoriile care se bazează foarte mult pe exporturile în China.

China, acuzată că a ascuns dimensiunea pericolului reprezentat de coronavirus

Numeroase voci susțin că încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Beijingul a încercat să cenzureze informațiile. Astfel, întreaga lume a pornit cu stângul lupta cu pandemia, din cauza datelor ascunse de autoritățile de la Beijing. Un document recent intrat în posesia Associated Press demonstrează că regimulXi Jinpingștia că noul virus se poate transmite de la om la om și, de la un punct încolo, chiar a luat măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în provincia Hubei. Însă în timp ce făcea acest lucru, Beijingul dădea asigurări întregii lumi că noul coronavirus nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Așa se face că, timp de șase zile, la jumătatea lunii ianuarie, deși știa că noul coronavirus s-ar putea transforma într-o pandemie, a susținut că nu există motive de preocupare, după cum se arată în raportul publicat de Associated Press și citat deBusiness Insider.

Donald Trump: China ar trebui să înfrunte consecințele dacă e responsabilă cu bună știință pentru pandemia de COVID-19

În acest context, președintele american, Donald Trump, a avertizat că dacă este „responsabilă cu bună știință” pentru pandemia de COVID-19, China ar trebui să înfrunte consecințele.

„Ar fi putut fi oprită înChina, înainte să înceapă, dar nu a fost, iar acum întreaga lume suferă din această cauză. (…)Dacă a fost o greșeală, o greșeală e o greșeală. Dar dacă au fost responsabili cu bună știință, da, vreau să spun că ar trebui să existe consecințe”, a afirmatDonald Trump, în conferința de presă de la Casa Albă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare