New York Times: Exploziile din Crimeea sunt opera unor trupe de comando ucrainene
O analiză recentă publicată recent de New York Times menţionează aspecte puţin cunoscute din spatele frontului ruso-ucrainean.
Conform sursei amintite, peninsula Crimeea, în cei opt ani care s-au scurs de la ocuparea ei, s-a transformat într-o fortăreață despre care Vladimir Putin a spus că este un „loc sacru”, „pământul sfânt al Rusiei”.
În ultima vreme, Ucraina a dejucat însă planurile Kremlinului: mari explozii au zguduit depozitele de arsenal rusesc din Crimeea printr-o serie de atacuri „discrete” în spatele cărora s-ar afla trupe de comando bine antrenate în acţiuni de sabotaj în spatele liniilor inamice.
„Operaţiunile speciale” ale ucrainienilor pun pe fugă ruşii din Crimeea, le incendiază muniţiile şi afectează prestigiul lui Putin
Referitor la aceste victorii notate de apărarea ucraineană, un înalt oficial de la Kiev a declarat sub anonimat că exploziile sunt munca unei unități ucrainene de elită care operează în spatele liniei frontului.
Ministerului rus al Apărării afirmă la rândul său că episodul reprezintă o „acțiune de sabotaj”, o recunoaștere evidentă a faptului că războiul se extinde înapoi spre Kremlin, dincolo de graniţele Ucrainei şi a teritoriilor ocupate de ruşi.
Tipologia acţiunilor militare din Crimeea scot în evidență, conform analiştilor de peste ocean, tactici armate tot mai agresive şi bine organizate ale Ucrainei care beneficiază de o gamă largă de tehnică de luptă şi instruire occidentală dar mai ales pe trupe de guerillă care execută acţiuni speciale în spatele frontului.
Acestea urmăresc, pe de o parte, să perturbe liniile de aprovizionare rusești sau să contracareze avantajele Rusiei de ordin logistic dar, totodată, şi efecte de ordin politic şi psihologic, referitoare la (in)securitatea infrastructurii plasate de rusi in Crimeea sau prestanța politică a lui Putin în faţa alegătorilor săi care, într-un procent deloc de neglijat, au jubilat la politica expansionistă de tip sovietic manifestată de Kremlin.
Crimeea părea bine protejată…până azi
Conform analiştilor, nici măcar cele mai perfecționate sisteme armate ale Ucrainei nu au o rază de acțiune prin care să poată ținti obiective aflate în peninsulă iar avioanele nu pot străpunge apărarea rusească.
Înaintea recentelor explozii repetate, pe data de 31 iulie, Rusia a contramandat serbările cu ocazia Zilei Marinei programate în portul Sevastopol, după ce atacul unei drone s-a soldat cu rănirea a șase persoane; marți, cel puțin doi civili au fost răniți și, potrivit unor declarații ale oficialilor ruși, în urma mai multor explozii, cablurile electrice, semafoarele și o serie de imobile din satul Maiskoie au fost afectate.
Cel puțin 3000 de oameni au fost evacuați iar ocupanţii ruşi au emis un cod galben de pericol terorist.
„Demilitarizarea în acțiune”
Ucraineni nu și-au asumat public responsabilitatea pentru niciuna dintre exploziile recente dar Kievul a făcut aluzii şi chiar glume cu aluzie la implicarea unor forţe de elită în Crimeea.
„Reamintim: Crimeea unei țări normale înseamnă Marea Neagră, munți, recreere și turism, dar Crimeea ocupată de ruși înseamnă explozia unor depozite și un mare pericol de moarte pentru ocupanți și pentru hoți”, a scris, pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial.
PreşedinteleUcrainei, la rândul său, i-a lăudat pe cei care ajută serviciile ucrainene de informații și le-a transmis celor din teritoriile ocupate de ruși să stea departe de locurile cu tehnică militară rusească: „Motivele exploziilor de pe teritoriul ocupat pot fi diverse, foarte diverse”, a spus el, „dar toate au drept scop slăbirea armatei ruse”.