New York Times: Europa a încercat să limiteze concedierile în masă, dar un tsunami de reduceri de personal este pe cale să lovească

Publicat: 26 08. 2020, 11:00
Foto: Pixabay

În ciuda schemelor dificile care au ținut zeci de milioane de oameni angajați, un tsunami de reduceri de locuri de muncă este pe cale să lovească pe măsură ce companiile reduc dimensiunile, în urma măsurilor adoptate în contextul pandemiei de coronavirus.

Atunci când țările europene au ordonat întreprinderilor să impună carantina și angajații să rămână acasă, pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit, guvernele au luat măsuri radicale pentru a proteja lucrătorii de perspectiva de șomaj în masă, alocând miliarde la companii pentru a menține oamenii angajați.

Oricum, concedierile vin, scrie New York Times.

Un tsunami al concedierilor este pe cale să lovească Europa

Un tsunami de reduceri de locuri de muncă este pe cale să lovească Europa, în timp ce companiile se pregătesc să realizeze planuri de scădere redusă pentru a compensa colapsul afacerilor de la focar. Programele guvernamentale susținute de guvern care au contribuit la menținerea a aproximativ o treime din forța de muncă din Europa în condiții de securitate financiară sunt prevăzute să se relaxeze în următoarele luni.

Până la 59 de milioane de locuri de muncă riscă să reducă orele sau salariul, încetări temporare sau concedieri permanente, în special în industrii precum transportul și comerțul cu amănuntul, potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Company.

Guvernele avertizează că milioanele de oameni vor pierde în curând veniturile, iar Banca Centrală Europeană a declarat săptămâna trecută că șomajul este probabil să crească și să rămână ridicat chiar și atunci când se va recupera după pandemie.

Comparativ cu Statele Unite , care a pierdut mai mult de 20 de milioane de locuri de muncă în luna aprilie, programele guvernamentale din Uniunea Europeană au împiedicat o rată a șomajului uriașă. Germania, Franța, Danemarca și Marea Britanie se numără printre țările care au angajat așa-numitele scheme de muncă pe termen scurt, naționalizând efectiv salariile a aproximativ 60 de milioane de angajați din sectorul privat.

Dar chiar înainte de o reapariție recentă a cazurilor de coronavirus , daunele economice ale pandemiei erau în creștere, iar acum se pare că aceste programe guvernamentale scumpe au amânat doar inevitabilul pentru unii lucrători. Giganții corporativi și companiile de vânzare cu amănuntul care funcționează mult sub capacitatea de la începutul crizei vor pivota acum până la reducerea a zeci de mii de poziții în toamna și până anul viitor.

Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul WH Smith și chiar McLaren Group, care include echipa de curse Formula 1, împreună cu nenumărate companii mai mici, se numără printre cei care vor reduce schemele de angajați.

Disponibilizările sunt în creștere, deoarece Europa a semnalat recuperări pe fondul unei contracții istorice a ritmurilor de creștere. În Germania, încrederea în afaceri și consumatori este în creștere, în timp ce activitatea de producție din zona euro a revenit la creștere în iulie.

Însă pandemia și noile focare din Germania, Franța și alte țări au creat o incertitudine mai mare în industriile transformate prin politici de ședere la domiciliu și schimbarea obiceiurilor consumatorilor.

„Executivii își dau seama că daunele vor dura mult mai mult decât puteți supraviețui în cadrul programelor de sprijin guvernamental, așa că se va face restructurare acum”, a declarat Sebastian Stern, un partener principal la McKinsey în Germania și co-autor al raportului impactul asupra ocupării forței de muncă a pandemiei.

„Dacă sunteți Lufthansa, în martie și aprilie probabil ați crezut că această criză este ca SARS, unde trebuie să supraviețuim acum, dar apoi putem reveni la afaceri”, a adăugat domnul Stern. „Astăzi, ei spun că nu ne vom întoarce la nivelurile de activitate pre-pandemice înainte de 2025”.

Reducerile preconizate se vor adăuga la sute de mii de pierderi de locuri de muncă reduse de la începutul focarului de coronavirus. Numai în Marea Britanie, 730.000 de locuri de muncă au fost reduse începând cu luna martie, deoarece economia a scăzut cu o cincime în trimestrul doi. Guvernul a avertizat recent că mai mulți lucrători riscă să intre în șomaj, întrucât schema națională de sprijin a cinci milioane de angajați expiră în octombrie.